Drożdżowe knedle ze śliwkami

Drożdżowe knedle ze śliwkami

Ciepłe, pachnące, z miękkim ciastem, a w środku soczysta, lekko słodko-kwasna śliwka – oto drożdżowe knedle ze śliwkami. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy nam się z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci i bezcennym smakiem domowego ciasta. Knedle drożdżowe to doskonała propozycja na obiad, deser lub kolację – mogą być podawane na ciepło, z sypką bułką tartą, cukrem i roztopionym masłem lub podane na zimno, z ulubioną śmietanką. Najważniejsze w tym przepisie są dobrej jakości składniki i odrobina cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością to wynagrodzi.

Składniki:

  • 1 ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mleka
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2-3 dag masła
  • 3 łyżki cukru zmieszanego z mielonym cynamonem
  • 1 jajko
  • Stopione masło do polania knedli
  • 30-40 dkg śliwek węgierek lub innych np. prezydent( tutaj)

Drożdżowe knedle ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Śliwki pozbaw pestek, ale nie rozdzielaj na połówki.
  2. Cukier zmieszaj z mielonym cynamonem.
  3. W miejsce każdej pestki dodaj odrobinę cukru z cynamonem.
  4. W rondelku podgrzej ¼ szklanki mleka, wsyp cukier i drożdże i starannie rozmieszaj.
  5. Dodaj odrobinę maki, aby powstał rozczyn – odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły działać.
  6. Całe jajko rozmieszaj z masłem, dodaj do rozczynu i delikatnie wymieszaj.
  7. Połącz składniki z mąką, wyrabiaj ciasto.
  8. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
  9. Z wyrośniętego ciasta przygotuj wałek, pokrój w plastry jak na knedle.
  10. Przygotuj knedle i odstaw do wyrośnięcia.
  11. W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól.
  12. Wyrośnięte knedle wrzucaj do gotującej wody i gotuj 6-10 minut w zależności od wielkości użytych śliwek.
  13. Ugotowane knedle ułóż na półmisku, polej masłem i oprósz cukrem do smaku i gotowe.

xxxx – dodatkowe informacje

Drożdżowe knedle ze śliwkami można słodzić, polać masłem lub śmietaną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe paluchy z kminkiem
Następny przepis: Drożdżowe naleśniki z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode