Drożdżowe knedle ze śliwkami
Ciepłe, pachnące, z miękkim ciastem, a w środku soczysta, lekko słodko-kwasna śliwka – oto drożdżowe knedle ze śliwkami. To jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej, które kojarzy nam się z beztroskim dzieciństwem, wakacjami u babci i bezcennym smakiem domowego ciasta. Knedle drożdżowe to doskonała propozycja na obiad, deser lub kolację – mogą być podawane na ciepło, z sypką bułką tartą, cukrem i roztopionym masłem lub podane na zimno, z ulubioną śmietanką. Najważniejsze w tym przepisie są dobrej jakości składniki i odrobina cierpliwości, ale efekt końcowy z pewnością to wynagrodzi.
admin
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki mleka
- 2 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 dag masła
- 3 łyżki cukru zmieszanego z mielonym cynamonem
- 1 jajko
- Stopione masło do polania knedli
- 30-40 dkg śliwek węgierek lub innych np. prezydent( tutaj)
Drożdżowe knedle ze śliwkami – jak zrobić?
- Śliwki pozbaw pestek, ale nie rozdzielaj na połówki.
- Cukier zmieszaj z mielonym cynamonem.
- W miejsce każdej pestki dodaj odrobinę cukru z cynamonem.
- W rondelku podgrzej ¼ szklanki mleka, wsyp cukier i drożdże i starannie rozmieszaj.
- Dodaj odrobinę maki, aby powstał rozczyn – odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły działać.
- Całe jajko rozmieszaj z masłem, dodaj do rozczynu i delikatnie wymieszaj.
- Połącz składniki z mąką, wyrabiaj ciasto.
- Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
- Z wyrośniętego ciasta przygotuj wałek, pokrój w plastry jak na knedle.
- Przygotuj knedle i odstaw do wyrośnięcia.
- W dużym garnku zagotuj wodę, dodaj sól.
- Wyrośnięte knedle wrzucaj do gotującej wody i gotuj 6-10 minut w zależności od wielkości użytych śliwek.
- Ugotowane knedle ułóż na półmisku, polej masłem i oprósz cukrem do smaku i gotowe.
xxxx – dodatkowe informacje
Drożdżowe knedle ze śliwkami można słodzić, polać masłem lub śmietaną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe paluchy z kminkiem
Następny przepis: Drożdżowe naleśniki z jabłkami