Drożdżowe naleśniki z jabłkami

Drożdżowe naleśniki z jabłkami

Serdecznie zapraszamy do wypróbowania przepisu na drożdżowe naleśniki z jabłkami – to staropolska kuchnia w najlepszym wydaniu. Ten przepis będzie idealny na jesienne czy zimowe popołudnia, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale jednocześnie sycącego. Zestawienie drożdżowego ciasta naleśników z soczystymi jabłkami daje niesamowity efekt końcowy i gwarantuje przepyszne smaki. Dla jeszcze większej przyjemności podań naleśniki z dodatkiem śmietany, cynamonu lub ulubionego dżemu. Zapewniamy, że drożdżowe naleśniki z jabłkami to potrawa, która zadowoli każdego łasucha!

Składniki:

  • Składniki na 8-10 naleśników.
  • 2 szklanki (250ml) mleka
  • 1 szklanka wody
  • 0,5kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 50dag świeżych drożdży
  • 3 łyżki masła
  • 2 średniej wielkości jabłka (szara reneta)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • tłuszcz do smażenia (olej lub masło klarowane)

Drożdżowe naleśniki z jabłkami – jak zrobić?

  1. Składniki na naleśniki mają mieć temperaturę pokojową. Mleko, wodę podgrzewamy (ma być ciepłe ale nie gorące). Drożdże kruszymy do wysokiego naczynia (ciasto podwoi swoją objętość), dodajemy ciepłe mleko, wodę, cukier, cukier waniliowy, przesianą mąkę, jajka, roztopione i ostudzone masło. Wszystko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto ma mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany, gdy jest zbyt gęste dolewamy jeszcze trochę mleka. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, a następnie w 1-2 mm plasterki.
  2. Ciasto mieszamy. Rozgrzewamy patelnię (26cm), smarujemy tłuszczem i nakładamy na nią porcję ciasta (ciasto jest gęste, więc najlepiej rozprowadzać je łyżką na patelni). Układamy na połówce naleśnika plasterki jabłka, smażymy przez chwilkę na słabym ogniu.
  3. Ostrożnie drewnianą łopatką składamy naleśnika na pół tak, aby pusta połówka przykryła tą z jabłkami. Smażymy na wolnym ogniu do zarumienienia, następnie przekręcamy na drugą stronę i jeszcze przez chwilę smażymy.
  4. Gotowe naleśniki posypujemy cukrem pudrem i kroimy na mniejsze kawałki.

Dodatkowe informacje – Drożdżowe naleśniki z jabłkami

Naleśniki drożdżowe z jabłkami możemy posmarować syropem klonowym, bitą śmietaną i polewą. Jabłka możemy potrzepać cynamonem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe knedle ze śliwkami
Następny przepis: Drożdżowe pierożki - paszteciki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode