DROBIOWY SMACZEK-MIELONKA Z SZYNKOWARA
Miłośnicy wykwintnych i unikalnych smaków z pewnością pokochają drobiowy smaczek – mielonkę z szynkowara. Ten przepis to wyjątkowe połączenie starannie dobranych składników, które zaskoczą nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Przygotowanie mielonki drobiowej w szynkowarze to propozycja dla tych, którzy cenią sobie wyszukane smaki i piękno udanej prezentacji dań. Mielonka drobiowa, która jest sztandarowym składnikiem tego przepisu, doda potrawie odrobinę wytworności. Doskonale skomponowana z dodatki zapewnią intensywny i niepowtarzalny smak. Ta propozycja to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna zarówno na codzienny posiłek, jak i na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 nogi z kurczaka o wadze około 1,5 kg
- 2,5 dkg peklosoli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1,5 dużego ząbka czosnku
- 4 łyżeczki żelatyny
- szynkowar
Drobiowy smaczek-mielonka z szynkowara – jak zrobić?
- Usunąć kości i skórę z nóg kurczaka. Wypłukać mięso.Osuszyć ręcznikiem papierowym. Zmielić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Mięso dać do miski. Wsypać peklosól i dokładnie wymieszać z mięsem. Przełożyć do szklanego naczynia np. żaroodpornego, przykryć przykrywką, lub folią spożywczą i pozostawić w lodówce na 24 godz.
- Mięso wyjąć do miski dać do niego pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i żelatynę. Dokładnie wymieszać.
- Do szynkowara włożyć woreczek do zamrażania. Do woreczka wkładać porcjami mięso, dokładnie ugniatać ręką, żeby usunąć pęcherzyki powietrza z masy mięsnej. Zamknąć szynkowar. Włożyć do wysokiego garnka, nalać wody w takiej ilości, żeby poziom był ok. 1-2 cm nad poziom mięsa w szynkowarze, ale żeby woda nie dostawała się do wnętrza szynkowara. Parować ok 1,5 godz w temp.80 stopni tj, żeby lekko wydobywały się banieczki z dnia garnka.
- Po tym czasie wyjąć szynkowar i przełożyć go do zimnej wody, by całość wystudzić. Wystudzony szynkowar dajemy do lodówki na parę godzin (4-6), by mięso zastygło. Wyjmujemy mielonkę i delektujemy się domową wędlinką.
DODATKOWE INFORMACJE – DROBIOWY SMACZEK-MIELONKA Z SZYNKOWARA
Do mięsa można dodać różne zioła według własnego smaku np. majeranek, angielskie ziele, zioła prowansalskie itp.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DROBIOWE na parze z warzywami
Następny przepis: Drobny makaron z patisonem i koperkiem