DROBIOWE KOPERTY
Drobiowe Koperty to doskonały wybór na rodzinne obiady czy specjalne okazje. Ten przepis na koperty z kurczaka jest niezwykle smakowity i posiada różne warstwy kulinarnych doznań. Wypełniane piersią z kurczaka, otulone delikatnym ciastem i pieczone do złotej perfekcji, Drobiowe Koperty to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni. To prosty i szybki sposób na pyszne i efektowne danie z kurczaka. Główne składniki są łatwo dostępne, a ich kombinacja zapewnia wyjątkowy smak. Przekonajcie się sami jak proste w przygotowaniu mogą być Drobiowe Koperty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram filetów z kurczaka
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- ok. 15 dekagramów sera żółtego
- 30 dekagramów pieczarek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 3-4 łyżki majonezu
- bułka tarta
- sól, pieprz
- papryka ostra w proszku
- przyprawa uniwersalna
- tłuszcz do smażenia
Drobiowe koperty – jak zrobić?
- Przygotowanie farszu: Cebile kroimy w kostkę i smażymy na patelni na tłuszczu. Obieramy pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy razem z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Jedną stronę każdego fileta obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do przestudzonej cebuli i pieczarek dodajemy starty żółty ser, czosnek i natkę pietruszki. Kładziemy porcjami farsz na stronie bez panierki.
Porady – Dodatkowe informacje
Drobiowe koperty z kurczaka można podawać z frytkami lub młodymi ziemniaczkami i surówką. Filety można przygotować w wersji „mniej kalorycznej”. Farsz można rozłożyć na rozbite płaty mięsa i zapiekać w piekarniku. Dodana do farszu natka pietruszki sprawia, że danie ma wyjątkowy smak i niezapomniany aromat.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: drobiowe kęski marynowane w sosie pomidorowym
Następny przepis: DROBIOWE na parze z warzywami