DROBIOWE KOPERTY

DROBIOWE KOPERTY

Drobiowe Koperty to doskonały wybór na rodzinne obiady czy specjalne okazje. Ten przepis na koperty z kurczaka jest niezwykle smakowity i posiada różne warstwy kulinarnych doznań. Wypełniane piersią z kurczaka, otulone delikatnym ciastem i pieczone do złotej perfekcji, Drobiowe Koperty to danie, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika kuchni. To prosty i szybki sposób na pyszne i efektowne danie z kurczaka. Główne składniki są łatwo dostępne, a ich kombinacja zapewnia wyjątkowy smak. Przekonajcie się sami jak proste w przygotowaniu mogą być Drobiowe Koperty.

Składniki:

  • 1 kilogram filetów z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ok. 15 dekagramów sera żółtego
  • 30 dekagramów pieczarek
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki majonezu
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • papryka ostra w proszku
  • przyprawa uniwersalna
  • tłuszcz do smażenia

Drobiowe koperty – jak zrobić?

  1. Przygotowanie farszu: Cebile kroimy w kostkę i smażymy na patelni na tłuszczu. Obieramy pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy razem z cebulą, doprawiamy pieprzem i solą. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Jedną stronę każdego fileta obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Do przestudzonej cebuli i pieczarek dodajemy starty żółty ser, czosnek i natkę pietruszki. Kładziemy porcjami farsz na stronie bez panierki.

Porady – Dodatkowe informacje

Drobiowe koperty z kurczaka można podawać z frytkami lub młodymi ziemniaczkami i surówką. Filety można przygotować w wersji „mniej kalorycznej”. Farsz można rozłożyć na rozbite płaty mięsa i zapiekać w piekarniku. Dodana do farszu natka pietruszki sprawia, że danie ma wyjątkowy smak i niezapomniany aromat.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: drobiowe kęski marynowane w sosie pomidorowym
Następny przepis: DROBIOWE na parze z warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode