Drób i schab w sosie imbirowym
Zapraszamy do odkrycia smaku niesamowitej potrawy ze Wschodu. Kombinacja soczystego schabu i delikatnego drobiu, podana w aromatycznym sosie imbirowym, to przepis, który podbije serca smakoszy. Ta potrawa wprowadzi orientalny akcent do Twojego jadłospisu, serwowana jako główne danie na ciepło. Drobne niespodzianki kulinarne zawarte w tym przepisie, takie jak zaskakująca nuta imbiru w sosie, uczynią z niego prawdziwe przeżycie smakowe. Mogą z niego skorzystać nie tylko miłośnicy kuchni orientalnej, ale wszyscy, którzy lubią rozkoszować się niebanalnymi daniami. Na finał, gwarantujemy, soczyste mięso w sosie imbirowym stanie się prawdziwą gwiazdą na Twoim stole. Zaskocz siebie i bliskich nowym, wyrazistym smakiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 40 dag filetu z indyka
- 50 dag schabu bez kości
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- korzeń imbiru ok. 5 cm długości lub po prostu spory kawałek*
- kostka rosołowa warzywna
- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (3 do gotowania, 1 do dekoracji)
- 10 dag makaronu instant
- 3/4 szklanki wody
- pieprz
- szczypta estragonu
- *naprawdę trzeba się postarać, żeby przesadzić z jego ilością
Drób i schab w sosie imbirowym – jak zrobić?
-
1.
Mięso umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i imbir na cieniutkie paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i imbir – chwilę podsmażyć, a następnie dodać 3 płaskie łyżki orzechów. Wszystko wymieszać i dodać mięso, które należy zrumienić. -
2.
Kiedy mięso będzie już podsmażone, należy zalać je wodą oraz dodać kostkę rosołową. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15-20 minut – pilnując by cały czas na patelni znajdowała się woda. Przyprawić i dodać makaron – wymieszać. Poddusić pod przykryciem przez 3 minuty – zamieszać i znów poddusić kolejne 3 minuty. Jeśli zajdzie taka potrzeba można przyprawić solą. Gorące danie wykładać na talerze lub miseczki, dekorować orzechami i suszonym estragonem.
Drób i schab w sosie imbirowym – dodatkowe informacje
Oczywiście można to danie przyrządzić tylko z jednego rodzaju mięsa, może być to więc wieprzowina, kurczak lub indyk.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drobiowa wędlina ze słoika
Następny przepis: drobiowe kęski marynowane w sosie pomidorowym