Drób i schab w sosie imbirowym

Drób i schab w sosie imbirowym

Zapraszamy do odkrycia smaku niesamowitej potrawy ze Wschodu. Kombinacja soczystego schabu i delikatnego drobiu, podana w aromatycznym sosie imbirowym, to przepis, który podbije serca smakoszy. Ta potrawa wprowadzi orientalny akcent do Twojego jadłospisu, serwowana jako główne danie na ciepło. Drobne niespodzianki kulinarne zawarte w tym przepisie, takie jak zaskakująca nuta imbiru w sosie, uczynią z niego prawdziwe przeżycie smakowe. Mogą z niego skorzystać nie tylko miłośnicy kuchni orientalnej, ale wszyscy, którzy lubią rozkoszować się niebanalnymi daniami. Na finał, gwarantujemy, soczyste mięso w sosie imbirowym stanie się prawdziwą gwiazdą na Twoim stole. Zaskocz siebie i bliskich nowym, wyrazistym smakiem!

Składniki:

  • 40 dag filetu z indyka
  • 50 dag schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru ok. 5 cm długości lub po prostu spory kawałek*
  • kostka rosołowa warzywna
  • 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych (3 do gotowania, 1 do dekoracji)
  • 10 dag makaronu instant
  • 3/4 szklanki wody
  • pieprz
  • szczypta estragonu
  • *naprawdę trzeba się postarać, żeby przesadzić z jego ilością

Drób i schab w sosie imbirowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Mięso umyć i pokroić w cienkie paski. Cebulę, czosnek oraz imbir obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek i imbir na cieniutkie paseczki. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim cebulę, następnie dodać czosnek i imbir – chwilę podsmażyć, a następnie dodać 3 płaskie łyżki orzechów. Wszystko wymieszać i dodać mięso, które należy zrumienić.
  2. 2.
    Kiedy mięso będzie już podsmażone, należy zalać je wodą oraz dodać kostkę rosołową. Dusić całość pod przykryciem przez ok. 15-20 minut – pilnując by cały czas na patelni znajdowała się woda. Przyprawić i dodać makaron – wymieszać. Poddusić pod przykryciem przez 3 minuty – zamieszać i znów poddusić kolejne 3 minuty. Jeśli zajdzie taka potrzeba można przyprawić solą. Gorące danie wykładać na talerze lub miseczki, dekorować orzechami i suszonym estragonem.

Drób i schab w sosie imbirowym – dodatkowe informacje

Oczywiście można to danie przyrządzić tylko z jednego rodzaju mięsa, może być to więc wieprzowina, kurczak lub indyk.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drobiowa wędlina ze słoika
Następny przepis: drobiowe kęski marynowane w sosie pomidorowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode