Dorsz ze szparagami
Dorsz ze szparagami to pyszne, zdrowe i proste do przygotowania danie. Białe mięso ryby, delikatnie pieczone z aromatycznymi szparagami tworzy kompozycję smaków, które zachwycą nawet najbardziej wymagających gości. Rybę można podać zarówno na codzienną kolację, jak i na elegancki obiad. Dorsz ze szparagami to idealne rozwiązanie dla tych, którzy cenią sobie lekkie, ale jednocześnie sycące dania. Szparagi dodają całości wyjątkowej lekkości i wyrazistego smaku. Spróbujcie tego dania i przekonajcie się, jak smakuje najlepsza ryba pieczona ze szparagami. Dorsz ze szparagami – danie, które zasługuje na waszą uwagę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram filetów z dorsza
- pęczek zielonych szparagów
- cebula
- szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- pół kostki masła
- cytryna
- łyżka musztardy
- suszone oregano
- sól
- pieprz
Dorsz ze szparagami – jak zrobić?
- Dorsza opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować musztardą i posypać oregano. Na grubych oczkach tarki zetrzeć masło (zostawić 2 łyżeczki masła do szparagów i cebuli) i posypać nim rybę. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 40 minut.
- Szparagi obrać, umyć i związać w pęczek. Zalać małą ilością wody, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę masła. Gotować 15 minut.
- Obrać i posiekać cebulę. Zeszklić na łyżeczce masła. Następnie dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem. Gotować 3-5 minut. Razem z niecałą połową szparagów zmiksować w blenderze.
- Dorsza ułożyć na kilku szparagach i polać sosem.
Porady – Dorsz ze szparagami – dodatkowe informacje
Do sosu można dodać trochę sake lub białego wytrawnego wina.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz zapiekany z cebulą
Następny przepis: Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami