Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami
Poszukujesz inspiracji na zdrowy, lekki obiad, który zachwyci Twoje kubki smakowe? Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami to prawdziwa uczta dla miłośników ryb oraz zdrowego trybu życia. Delikatne mięso dorsza tworzy doskonałą harmonię ze szpinakiem, który dodaje potrawie lekkości, a pomidorki cocktaileowe – soczystości i słodkiego akcentu. To niewątpliwe bogactwo smaków, które z pewnością przypadnie do gustu nie tylko fanom potraw rybnych, ale i każdemu, kto ma ochotę na coś wyjątkowego. Te kolorowe składniki nie tylko wyglądają apetycznie, ale także są źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 150g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła klarowanego
- 2 plasterki sera salami z przyprawami
- 10 pomidorków koktajlowych
- sól (najlepiej himalajska)
- mielony pieprz
Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami – jak zrobić?
- Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy szpinak, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Solimy. Wszystko krótko dusimy, szpinak w tym czasie straci swoją objętość.
- Rybę układamy w folii do pieczenia. Przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na niej plasterki sera. Na to wszystko wykładamy duszony szpinak i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Zawiązujemy woreczek do pieczenia nitką. Rybę zapiekamy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20-25 minut.
Dodatkowe informacje – Dorsz zapiekany ze szpinakiem i pomidorkami
Uwaga: przy otwieraniu woreczka po pieczeniu ryby zapiekanej ze szpinakiem i pomidorami uważajmy by się nie poparzyć. Najlepiej nakłuć lekko woreczek i poczekać aż gorąca para się ulotni.