Dorsz zapiekany z cebulą
Dorsz zapiekany z cebulą to wykwintne danie, które idealnie sprawdzi się na domowy obiad lub kolację. Białe, delikatne mięso dorsza, lekko słodkawa cebula, pieczona do złota w piekarniku, tworzy harmonijną i łatwą w przygotowaniu kompozycję kulinarną. Przy sprawnej organizacji , to danie szybko może znaleźć się na naszym stole, nie wymagając godzin spędzonych w kuchni. To doskonałe rozwiązanie dla miłośników ryb, którzy poszukują nowych, ciekawych przepisów. Dorsz zapiekany z cebulą to esencja prostej, ale wyrafinowanej kuchni – mnóstwo smaku skondensowanego w jednym, apetycznym daniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Około 1 kg filetów z dorsza bacalhau (dorsz solony, suszony – u mnie mrożony)
- 2 średnie cebule, pokrojone w plasterki
- 3 – 4 ząbki czosnku, w plasterkach
- 1 cytryna, sparzona, pokrojona w plasterki
- Oliwa z oliwek
Dorsz zapiekany z cebulą – jak zrobić?
- Mrożonego dorsza rozmrozić – najlepiej wyjąć z zamrażarki dzień przed pieczeniem. Umyć i osuszyć. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
- Na dno naczynia do zapiekania wyłożyć cienką warstwę pokrojonej cebuli i skropić oliwą z oliwek. Na cebuli ułożyć filety z dorsza – część skórą do dołu, część skórą do góry. Rybę przykryć pozostałą cebulą, na niej ułożyć plasterki cytryny, posypać czosnkiem, posypać pieprzem, skropić oliwą z oliwek.
- Piec przez 30 – 40 minut bez przykrycia. Wyjąć z piekarnika i podawać z pieczonymi ziemniakami.
Dodatkowe informacje – Dorsz zapiekany z cebulą
Nie używam soli, gdyż dorsz zapiekany w piekarniku z cebulą jest już słony, ale sądzę że można by ten przepis zastosować do dorsza świeżego – wtedy trzeba go nieco posolić. Polecam!
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz z suszonymi warzywami
Następny przepis: dorsz zapiekany w sosie szafranowym