Dorsz z suszonymi warzywami

Dorsz z suszonymi warzywami

Czy jest coś lepszego niż proste, dopracowane do perfekcji danie, które wprawi w zachwyt każdego wielbiciela ryb? Nasz przepis na dorsza z suszonymi warzywami zaskoczy Cię prostotą przygotowania i złożonym smakiem. Dorsz, delikatna i soczysta ryba, stanowi idealne tło dla intensywnych aromatów suszonych warzyw – to połączenie, które z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź tego przepisu na dorsza pieczonego z warzywami i daj się porwać niesamowitym doznaniam kulinarnym. To danie to prawdziwy festiwal smaków na Twoim talerzu!

Składniki:

  • polędwica z dorsza
  • oliwa z oliwek
  • PRZYPRAWY
  • suszone pomidory
  • suszona cebulka
  • suszona marchewka
  • czosnek granulowany
  • pieprz cytrynowy
  • sól do smaku

Dorsz z suszonymi warzywami – jak zrobić?

  1. Oliwę z oliwek łączymy z czosnkiem granulowanym (na 4 łyżki oliwy, dodajemy 1 sporą łyżeczkę czosnku) i nacieramy nią polędwicę z dorsza.
  2. Rybę oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym.
  3. Na wierzchu układamy suszone warzywa: marchewkę, pomidory i cebulkę, które dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek, aby odpowiednio zmiękły podczas pieczenia.
  4. Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 do maksymalnie 20 minut.

Życzę smacznego! 🙂

Słowa kluczowe: dorsz z warzywami, dorsz pieczony z warzywami

dodatkowe informacje – Dorsz z suszonymi warzywami

Pieczony dorsz z suszonymi warzywami idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z rukoli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką
Następny przepis: Dorsz zapiekany z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode