Dorsz z suszonymi warzywami
Czy jest coś lepszego niż proste, dopracowane do perfekcji danie, które wprawi w zachwyt każdego wielbiciela ryb? Nasz przepis na dorsza z suszonymi warzywami zaskoczy Cię prostotą przygotowania i złożonym smakiem. Dorsz, delikatna i soczysta ryba, stanowi idealne tło dla intensywnych aromatów suszonych warzyw – to połączenie, które z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy. Sprawdź tego przepisu na dorsza pieczonego z warzywami i daj się porwać niesamowitym doznaniam kulinarnym. To danie to prawdziwy festiwal smaków na Twoim talerzu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- polędwica z dorsza
- oliwa z oliwek
- PRZYPRAWY
- suszone pomidory
- suszona cebulka
- suszona marchewka
- czosnek granulowany
- pieprz cytrynowy
- sól do smaku
Dorsz z suszonymi warzywami – jak zrobić?
- Oliwę z oliwek łączymy z czosnkiem granulowanym (na 4 łyżki oliwy, dodajemy 1 sporą łyżeczkę czosnku) i nacieramy nią polędwicę z dorsza.
- Rybę oprószamy z obu stron solą i pieprzem cytrynowym.
- Na wierzchu układamy suszone warzywa: marchewkę, pomidory i cebulkę, które dodatkowo skrapiamy oliwą z oliwek, aby odpowiednio zmiękły podczas pieczenia.
- Tak przygotowaną rybę układamy w naczyniu żaroodpornym.
- Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 do maksymalnie 20 minut.
Życzę smacznego! 🙂
Słowa kluczowe: dorsz z warzywami, dorsz pieczony z warzywami
dodatkowe informacje – Dorsz z suszonymi warzywami
Pieczony dorsz z suszonymi warzywami idealnie komponuje się z młodymi ziemniaczkami oraz lekką sałatką z rukoli.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką
Następny przepis: Dorsz zapiekany z cebulą