Dorsz z parowaru
Zajrzyjcie w głąb mojego kulinarnego przepisu na dorsza z parowaru. Indywidualne porcje dorsza, gotowane delikatnie na parze, okażą swoją pełnię smaku, zachowując przy tym wszystkie cenne składniki odżywcze. To jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przygotowanie ryby w parowarze to technika, którą często stosuje się w Azji, jednak zasługuje na to, aby stała się bardziej popularna również w naszych domach. Oto mój sposób na dorsza – prosty, smaczny i lekko egzotyczny. Ta metoda jest idealna dla tych, którzy kochają zdrowe przepisy z rybą w roli głównej.
admin
Składniki:
- 40 dag dorsza bez skórki (brzuszka)
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka posiekanego koperku
- Sól, pieprz do smaku
- 1 płaska łyżeczka masła
- Dorsz z parowaru – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
-
Dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, natrzeć delikatnie solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cytrynę pokroić w plastry.
Na tacy parowaru ułożyć kawałki dorsza, położyć małe kawałki masła, dodać kilka plastrów cytryny. Ustawić parowar na 35 minut.
Kawałki dorsza podawać z dowolną surówką, ziemniakami lub zielonym groszkiem.
Dorsz z parowaru – dodatkowe informacje
1. Rybę można doprawić gotową przyprawą do ryb.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką
Następny przepis: Dorsz zapiekany z cebulą