Dorsz z parowaru

Dorsz z parowaru

Zajrzyjcie w głąb mojego kulinarnego przepisu na dorsza z parowaru. Indywidualne porcje dorsza, gotowane delikatnie na parze, okażą swoją pełnię smaku, zachowując przy tym wszystkie cenne składniki odżywcze. To jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Przygotowanie ryby w parowarze to technika, którą często stosuje się w Azji, jednak zasługuje na to, aby stała się bardziej popularna również w naszych domach. Oto mój sposób na dorsza – prosty, smaczny i lekko egzotyczny. Ta metoda jest idealna dla tych, którzy kochają zdrowe przepisy z rybą w roli głównej.

Składniki:

  • 40 dag dorsza bez skórki (brzuszka)
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • Sól, pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka masła
  1. Dorsz z parowaru – jak zrobić?
  2. Sposób przygotowania:
  1. Dorsza opłukać, osuszyć, pokroić na małe kawałki, natrzeć delikatnie solą i pieprzem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki. Cytrynę pokroić w plastry.

    Na tacy parowaru ułożyć kawałki dorsza, położyć małe kawałki masła, dodać kilka plastrów cytryny. Ustawić parowar na 35 minut.

    Kawałki dorsza podawać z dowolną surówką, ziemniakami lub zielonym groszkiem.

Dorsz z parowaru – dodatkowe informacje

1. Rybę można doprawić gotową przyprawą do ryb.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką
Następny przepis: Dorsz zapiekany z cebulą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode