Dorsz w cieście

Dorsz w cieście

Dorsz w cieście to klasyczna propozycja dania, które zachwyci twój podniebienie lekkością i bogactwem smaków. To bardzo popularny sposób podania ryby, który cieszy się uznaniem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Na talerzach pojawia się najczęściej podczas rodzinnych obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi czy romantycznej kolacji we dwoje. Dorsz w cieście przygotowany zgodnie z naszym przepisem jest chrupiący, delikatny i soczysty, a jego przyrządzanie jest proste i szybkie. Pamiętaj, że najlepszy efekt uzyskasz, jeżeli rybę przysmażysz w dobrze rozgrzanej frytkownicy.

Składniki:

  • 1 kg filetów z dorsza
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • mąka
  • olej do smażenia
  • Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • szklanka wody
  • 1 jajko
  • sól
  • łyżeczka przyprawy do ryb

Dorsz w cieście – jak zrobić?

  1. Filety dzielimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Do wody dodajemy mąkę, szczyptę soli, przyprawę do ryb i żółtko, a z białka ubijamy sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy. Filety obtaczamy najpierw w mące a następnie w cieście. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z frytkami.

Sposób przygotowania ryby z frytkownicy.

Dodatkowe informacje – Dorsz w cieście

Filety można również upiec we frytkownicy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)
Następny przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode