Dorsz w cieście
Dorsz w cieście to klasyczna propozycja dania, które zachwyci twój podniebienie lekkością i bogactwem smaków. To bardzo popularny sposób podania ryby, który cieszy się uznaniem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Na talerzach pojawia się najczęściej podczas rodzinnych obiadów, ale równie dobrze sprawdzi się podczas wieczornych spotkań z przyjaciółmi czy romantycznej kolacji we dwoje. Dorsz w cieście przygotowany zgodnie z naszym przepisem jest chrupiący, delikatny i soczysty, a jego przyrządzanie jest proste i szybkie. Pamiętaj, że najlepszy efekt uzyskasz, jeżeli rybę przysmażysz w dobrze rozgrzanej frytkownicy.
admin
Składniki:
- 1 kg filetów z dorsza
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- mąka
- olej do smażenia
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka wody
- 1 jajko
- sól
- łyżeczka przyprawy do ryb
Dorsz w cieście – jak zrobić?
- Filety dzielimy na mniejsze części, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy solą oraz pieprzem. Do wody dodajemy mąkę, szczyptę soli, przyprawę do ryb i żółtko, a z białka ubijamy sztywną pianę. Pianę z białek delikatnie przekładamy do ciasta i mieszamy. Filety obtaczamy najpierw w mące a następnie w cieście. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju i smażymy aż nabiorą złotego koloru. Podajemy z frytkami.
Sposób przygotowania ryby z frytkownicy.
Dodatkowe informacje – Dorsz w cieście
Filety można również upiec we frytkownicy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)
Następny przepis: Dorsz z lubczykiem i cytrynką