Dorsz duszony w marchewce
Niezwykle aromatyczny i pełen smaków, przepis na dorsza duszonego w marchewce to prawdziwa gratka dla miłośników ryb. To danie, które dzięki swojej prostocie i elegancji, zadowoli zarówno domowych kucharzy, jak i ich gości. Jego główny składnik, dorsz, jest rybą o delikatnym mięsie, które doskonale komponuje się z soczystą marchewką. Duszenie jest tutaj kluczem do sukcesu – dzięki temu ryba nie traci swojej soczystości, a marchewka zyskuje głębię smaku. Dorsz duszony w marchewce to propozycja na zdrowy i lekki obiad, który z pewnością zaskoczy miłośników kulinarnych eksperymentów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 porcje filetów z dorsza
- mąka
- 2 duże marchewki
- 5-6 łyżek słodkiej śmietanki
- 3/4 szklanki wody
- olej
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz mielony
- maggi
- sok z cytryny
- oraz świeża bazylia
Dorsz duszony w marchewce – jak zrobić?
- Osolić i posypać pieprzem rybę. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z tłuszczu.
- Marchew obrać i utrzeć na tarce na tych grubszych oczkach. Zalać wodą, lekko osolić i dusić 20 minut. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku maggi, sokiem z cytryny, pieprzem, solą. Włożyć rybę i dusić na małym gazie około 10 minut. Przed zakończeniem duszenia, dodać 4 rozdrobnione listki bazyli.
Smacznego!)
Dorsz duszony w marchewce – dodatkowe informacje
– Marchewkę dusimy bez przykrycia garnuszka.
– Zamiast śmietnaki można użyć jogurtu naturalnego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dorada z grilla
Następny przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)