Dorsz duszony w marchewce

Dorsz duszony w marchewce

Niezwykle aromatyczny i pełen smaków, przepis na dorsza duszonego w marchewce to prawdziwa gratka dla miłośników ryb. To danie, które dzięki swojej prostocie i elegancji, zadowoli zarówno domowych kucharzy, jak i ich gości. Jego główny składnik, dorsz, jest rybą o delikatnym mięsie, które doskonale komponuje się z soczystą marchewką. Duszenie jest tutaj kluczem do sukcesu – dzięki temu ryba nie traci swojej soczystości, a marchewka zyskuje głębię smaku. Dorsz duszony w marchewce to propozycja na zdrowy i lekki obiad, który z pewnością zaskoczy miłośników kulinarnych eksperymentów.

Składniki:

  • 4 porcje filetów z dorsza
  • mąka
  • 2 duże marchewki
  • 5-6 łyżek słodkiej śmietanki
  • 3/4 szklanki wody
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • maggi
  • sok z cytryny
  • oraz świeża bazylia

Dorsz duszony w marchewce – jak zrobić?

  1. Osolić i posypać pieprzem rybę. Obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju. Zdjąć z tłuszczu.
  2. Marchew obrać i utrzeć na tarce na tych grubszych oczkach. Zalać wodą, lekko osolić i dusić 20 minut. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku maggi, sokiem z cytryny, pieprzem, solą. Włożyć rybę i dusić na małym gazie około 10 minut. Przed zakończeniem duszenia, dodać 4 rozdrobnione listki bazyli.

Smacznego!)

Dorsz duszony w marchewce – dodatkowe informacje

– Marchewkę dusimy bez przykrycia garnuszka.
– Zamiast śmietnaki można użyć jogurtu naturalnego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dorada z grilla
Następny przepis: DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI (z sosem holenderskim)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode