DORADA PIECZONA w FOLII
Składniki:
- 2 dorady
- duża garść natki z pietruszki
- 1 cytryna
- oliwa z oliwek
- sól
Dorada pieczona w folii – jak zrobić?
-
1.
Ryby wypatrosz (pozostaw głowę) i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
-
2.
Przygotuj sobie dwa dość duże kawałki folii aluminiowej, na których umieść ryby. Posól każdą delikatnie na zewnątrz i w środku.
-
3.
Umyj pietruszkę (z łodyżkami), cytrynę pokrój na grube półplasterki.
-
4.
Do brzucha każdej ryby włóż dość sporo pietruszki i plasterki cytryny. Polej ryby odrobiną oliwy (ok. 2 łyżek oliwy na rybę).
-
5.
Zawiń szczelnie rybę w folii, ułóż na blaszce i piecz przez około 30 min. (czas zależy od wielkości ryby) w piekarniku nagrzanym do 180˚C.
-
6.
Tak przygotowaną rybę podaje się w folii, dzięki czemu każdy, kto ją sobie rozwinie, będzie mógł maczać chleb w sosie własnym, który powstał w trakcie jej pieczenia. Polecam gorąco!
Buon Appetito!
xxxx – dodatkowe informacje
W taki sposób można przygotować wiele gatunków ryb morskich i słodkowodnych jak np. pstrąg czy sandacz. Zawiniętą w folię ryb zamiast w piekarniku można upiec na grillu (należy uważać, żeby nie było pod nią płomienia tylko żar).
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza
Następny przepis: Donuts, pączki z dziurką