DORADA PIECZONA w FOLII

DORADA PIECZONA w FOLII

Jeżeli jesteś miłośnikiem rybnych dań, ten przepis zdobędzie twoje podniebienie. Dorada pieczona w folii to danie, które przyciąga swoją prostotą i elegancją. Dorada to piękna ryba, która doskonale nadaje się do pieczenia, a metoda w folii pozwala zachować jej soczystość. Pieczona dorada z piekarnika zachwyca jej delikatnym i subtelnym smakiem, nie pomijając walorów zdrowotnych właściwych rybom. Jest to przepis, który nadaje się na wyjątkową kolację lub weekendowy obiad, a jego wykonanie nie sprawi nikomu problemu. Wizualny aspekt pieczonej dorady również zachęca do spożycia dania.

Składniki:

  • 2 dorady
  • duża garść natki z pietruszki
  • 1 cytryna
  • oliwa z oliwek
  • sól

Dorada pieczona w folii – jak zrobić?

  1. 1.

    Ryby wypatrosz (pozostaw głowę) i dokładnie umyj pod bieżącą wodą.

  2. 2.

    Przygotuj sobie dwa dość duże kawałki folii aluminiowej, na których umieść ryby. Posól każdą delikatnie na zewnątrz i w środku.

  3. 3.

    Umyj pietruszkę (z łodyżkami), cytrynę pokrój na grube półplasterki.

  4. 4.

    Do brzucha każdej ryby włóż dość sporo pietruszki i plasterki cytryny. Polej ryby odrobiną oliwy (ok. 2 łyżek oliwy na rybę).

  5. 5.

    Zawiń szczelnie rybę w folii, ułóż na blaszce i piecz przez około 30 min. (czas zależy od wielkości ryby) w piekarniku nagrzanym do 180˚C.

  6. 6.

    Tak przygotowaną rybę podaje się w folii, dzięki czemu każdy, kto ją sobie rozwinie, będzie mógł maczać chleb w sosie własnym, który powstał w trakcie jej pieczenia. Polecam gorąco!
    Buon Appetito!

xxxx – dodatkowe informacje

W taki sposób można przygotować wiele gatunków ryb morskich i słodkowodnych jak np. pstrąg czy sandacz. Zawiniętą w folię ryb zamiast w piekarniku można upiec na grillu (należy uważać, żeby nie było pod nią płomienia tylko żar).


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza
Następny przepis: Donuts, pączki z dziurką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode