Domowy ser indyjski PANIR
Przedstawiamy prosty i skuteczny przepis na domowy ser indyjski PANIR. Lekko kwasne mleko poddane obróbce termicznej daje usztywniający się, dosyć sypki ser, który staje się niezastąpionym dodatkiem do wielu tradycyjnych potraw indyjskich. PANIR to ser, który doskonale sprawdzi się w curry, sałatkach czy jako element przystawek. Bogactwo białka czyni go doskonałym źródłem tej substancji dla wegetarian. Wykonanie domowego sera PANIR nie wymaga specjalistycznych narzędzi ani skomplikowanych procedur, a wszystko co potrzebne to kilka podstawowych składników. To prosty przepis, który może zamienić twoje potrawy w prawdziwą ucztę ze smakami z Orientu.
admin
Składniki:
- 1 litr mleka (świeżego, nie UHT)
- Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
Domowy ser indyjski panir – jak zrobić?
- Przelej mleko do garnuszka i ustaw na kuchence na średnim płomieniu. Kiedy się zagotuje, dodaj sok z cytryny i ściągnij garnek z ognia. Powinny utworzyć się grudki.
- Rozłóż jałową gazę na sitku i przez nią przecedź masę. To co na sitku zostaje, to właśnie ser. Odcisnij go, a następnie dodaj majeranek i roztarty ząbek czosnku. Odcisnij jeszcze raz i uformuj kulkę.
- Na ser połóż coś ciężkiego i odłóż go do lodówki na kilka godzin.
PANIR – dodatkowe informacje
Z 1l. mleka uzykamy 100g serka indyjskiego.