Domowy Ocet Jabłkowy
Domowy ocet jabłkowy jest produktem, który zdobywa coraz większą popularność w naturalnej kuchni i pielęgnacji. Wykonując go samodzielnie, mamy pewność co do jego jakości i składników. Ten przepis na ocet jabłkowy ze skórek to doskonały sposób na wykorzystanie resztek, które zazwyczaj trafiają do kosza, a zarazem na stworzenie domowego, zdrowego dodatku do sałatek czy innych dań. Cierpliwość i kilka składników – to wszystko czego potrzebujesz, by cieszyć się własnoręcznie przygotowanym octem jabłkowym. Ten sposób na zero-waste w kuchni jest nie tylko ekologiczny, ale i niezwykle satysfakcjonujący.
Piotr Zieliński
Składniki:
- jabłka (ilość wedle uznania)
- skórka chleba razowego
- cukier
- przegotowana woda
Domowy ocet jabłkowy – jak zrobić?
- Całe jabłka pokroić w kostkę (łącznie z gniazdami i skórką). Można też użyć same skórki. Dodać skórkę z chleba razowego.
- Na 1 szklankę PRZEGOTOWANEJ wody przypada 1 łyżeczka cukru.
- Sporządzić tyle zalewy, aby owoce były całe przykryte. Wszystko trzymamy w słoiku.
- Codziennie miksturę mieszać drewnianą łyżką lub wstrząsać.
- Lub poprzez słomkę nadmuchiwać, by dotlenić nasz przyszły ocet.
- Przykryć gazą.
- Na wierzchu powinien pojawić się nalot.
- Odstawić na 4 tygodnie w ciepłe i ciemne miejsce.
- Po miesiącu przelać przez gazę i odstawić w chłodne miejsce.
Domowy Ocet Jabłkowy – dodatkowe informacje
PŁUKANKA NA GARDŁO: 2 łyżeczki przepisu na ocet jabłkowy ze skórek, 0,5 szklanki letniej wody, 2 łyżeczki miodu. Pijemy lub płuczemy gardło 4 razy w ciągu dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy makaron z ziołami
Następny przepis: Domowy pasztet wieprzowo-drobiowy