DOMOWY MAKARON-KARBOWANE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE RIGATE FATTE IN CASA )

DOMOWY MAKARON-KARBOWANE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE RIGATE FATTE IN CASA )

Chciałbyś poczuć się jak prawdziwy Włoch, który potrafi zrobić własny, domowy makaron? Ten przepis to prawdziwy kulinarny kaskader! Wypróbuj nasze tagliatelle – długie, płaskie, karbowane nitki makaronu, doskonałe do pochłaniania każdego rodzaju sosu. Tworzenie własnego makaronu tagliatelle jest niesamowicie satysfakcjonujące, daje pełną kontrolę nad smakiem i konsystencją tego podstawowego składnika wielu włoskich kulinarnych kreacji. Odważ się na ten domowy wyzwanie i stań się mistrzem makaronu z naszym przepisem na karbowane tagliatelle!

Składniki:

  • (na około 500 g makaronu)
  • 400 g mąki pszennej (jeśli nie masz specjalnej semoliny do makaronu)
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Domowy makaron-karbowane tagliatelle (tagliatelle rigate fatte in casa ) – jak zrobić?

  1. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka. Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować zagniatanie rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło’ (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
  2. Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki (2mm), w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawi prze min. 15 minut., żeby ciasto podeschło.
  3. Kroić karbowanym radełkiem paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Rozłożyć tagliatelle na posypanej mąką bawełnianej ściereczce lub stolnicy i zostawcie do osuszenia przez ok. 10 min.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować makaron partiami przez ok. 2 min. od momentu kiedy zakipi. Odcedzić i wkładać bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu. Lekko przemieszać i podawać. Buon Appetito!

Porady – dodatkowe informacje

Kto nie posiada karbowanego radełka, może kroić tagliatelle zwykłym ostrym nożem. Szybszy sposób na krojenie tagliatelle polega na osuszeniu płata rozwałkowanego ciasta, posypaniu go mąką i ściśle zwinieciu w rulon. Następnie można kroić pierścienie o szerokości 1,5 cm, rozwinąć każdy z nich, oprószyć mąką i zostawić do podsuszenia.

Osoby posiadające mikser planetarny mogą wyrobić ciasto za pomocą haka, a następnie kroić je za pomocą przystawki do makaronu tagliatelle.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)
Następny przepis: Tagliatelle z jarmużowym pesto

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode