DOMOWY MAKARON-KARBOWANE TAGLIATELLE (TAGLIATELLE RIGATE FATTE IN CASA )
Chciałbyś poczuć się jak prawdziwy Włoch, który potrafi zrobić własny, domowy makaron? Ten przepis to prawdziwy kulinarny kaskader! Wypróbuj nasze tagliatelle – długie, płaskie, karbowane nitki makaronu, doskonałe do pochłaniania każdego rodzaju sosu. Tworzenie własnego makaronu tagliatelle jest niesamowicie satysfakcjonujące, daje pełną kontrolę nad smakiem i konsystencją tego podstawowego składnika wielu włoskich kulinarnych kreacji. Odważ się na ten domowy wyzwanie i stań się mistrzem makaronu z naszym przepisem na karbowane tagliatelle!
admin
Składniki:
- (na około 500 g makaronu)
- 400 g mąki pszennej (jeśli nie masz specjalnej semoliny do makaronu)
- 4 jajka
- szczypta soli
Domowy makaron-karbowane tagliatelle (tagliatelle rigate fatte in casa ) – jak zrobić?
- Na stolnicę przesiać mąkę, dodać sól, zrobić wgłębienie, wbić jajka. Za pomocą widelca roztrzepywać powoli jajka, zabierają po troszkę mąkę, aż do moment kiedy mąka i jajka połączą się na tyle, że można kontunuować zagniatanie rękami. W miarę potrzeby dodać odrobinę letniej wody. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, uformować kulkę. Przykryć szczelnie bawełnianą sciereczką (lub przeźroczystą folią spożywczą) i pozostawić żeby ciasto 'odpoczęło’ (jak to mówią Włosi ;)) przez conajmniej pół godziny.
- Drewnianym wałkiem rozwałkować ciasto na cieńkie placki (2mm), w razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawi prze min. 15 minut., żeby ciasto podeschło.
- Kroić karbowanym radełkiem paseczki o szerokości ok. 1,5 cm. Rozłożyć tagliatelle na posypanej mąką bawełnianej ściereczce lub stolnicy i zostawcie do osuszenia przez ok. 10 min.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę, gotować makaron partiami przez ok. 2 min. od momentu kiedy zakipi. Odcedzić i wkładać bezpośrednio do wcześniej przygotowanego sosu. Lekko przemieszać i podawać. Buon Appetito!
Porady – dodatkowe informacje
Kto nie posiada karbowanego radełka, może kroić tagliatelle zwykłym ostrym nożem. Szybszy sposób na krojenie tagliatelle polega na osuszeniu płata rozwałkowanego ciasta, posypaniu go mąką i ściśle zwinieciu w rulon. Następnie można kroić pierścienie o szerokości 1,5 cm, rozwinąć każdy z nich, oprószyć mąką i zostawić do podsuszenia.
Osoby posiadające mikser planetarny mogą wyrobić ciasto za pomocą haka, a następnie kroić je za pomocą przystawki do makaronu tagliatelle.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: TAGLIATELLE Z SOSEM MIĘSNO-POMIDOROWYM (TAGLIATELLE al RAGÙ)
Następny przepis: Tagliatelle z jarmużowym pesto