Domowy makaron do rosołu

Domowy makaron do rosołu

Domowy makaron do rosołu to propozycja dla tych, którzy cenią prawdziwie domowe smaki i chcieliby przyrządzić tradycyjny, swojski zestaw obiadowy. Nasz przepis pomoże Ci odtworzyć smak, jak z rodzinnego domu. To nie tylko świetny dodatek do rosołu, ale także sposób na relaksujący wieczór z rodzina podczas wspólnego lepienia makaronu. Wykorzystaj nasz przepis na ciasto makaronowe i zaskocz swoich bliskich własnoręcznie przygotowanym, aromatycznym domowym makaronem. Nauczymy Cię, jak zrobić swojski makaron do rosołu, który zachwyci wszystkich. Spróbuj, a przekonasz się, że to bardzo proste!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2-3 jajka
  • szczypta soli
  • odrobina wody

Makaron domowy do rosołu – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, posolić i wyrabiać ciasto, dodać odrobinę wody-tak by ciasto dobrze się kleiło ale nie może być ani za rzadkie ani mocno gęste. Musi dać się luźno wałkować. Z wyrobionego ciasta wałkować 3 bardzo cienkie placki i rozłożyć na ściereczkach. Niech chwile ”odpoczną” wtedy będzie lepiej je kroić.
  2. Po chwili bierzemy pierwszy placek, posypujemy mąką i rozcieramy ją, a placka zwijamy w rulon, jak naleśnika.
  3. Kroimy cienkie kluseczki, co chwilę roztrzepując je ręką, by się nie kleiły. Makaron można pokroić maszynką do makaronu, nawet taką mam, ale rodzinnie przyjęło się ręczne krojenie.
  4. Po skrojeniu wszystkich placków, zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Na wrzątek rzucać kluseczki. Gotować do ”wypłynięcia na wierzch”. Odcedzić i hartować zimną wodą.

Dodatkowe informacje – Domowy makaron do rosołu

Surowy makaron świetnie nadaje się do suszenia, można wtedy przełożyć go do papierowej torby i ugotować wtedy, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy majonez
Następny przepis: Makaron farfalle - kokardki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode