Domowy makaron do rosołu
Domowy makaron do rosołu to propozycja dla tych, którzy cenią prawdziwie domowe smaki i chcieliby przyrządzić tradycyjny, swojski zestaw obiadowy. Nasz przepis pomoże Ci odtworzyć smak, jak z rodzinnego domu. To nie tylko świetny dodatek do rosołu, ale także sposób na relaksujący wieczór z rodzina podczas wspólnego lepienia makaronu. Wykorzystaj nasz przepis na ciasto makaronowe i zaskocz swoich bliskich własnoręcznie przygotowanym, aromatycznym domowym makaronem. Nauczymy Cię, jak zrobić swojski makaron do rosołu, który zachwyci wszystkich. Spróbuj, a przekonasz się, że to bardzo proste!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2-3 jajka
- szczypta soli
- odrobina wody
Makaron domowy do rosołu – jak zrobić?
- Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, posolić i wyrabiać ciasto, dodać odrobinę wody-tak by ciasto dobrze się kleiło ale nie może być ani za rzadkie ani mocno gęste. Musi dać się luźno wałkować. Z wyrobionego ciasta wałkować 3 bardzo cienkie placki i rozłożyć na ściereczkach. Niech chwile ”odpoczną” wtedy będzie lepiej je kroić.
- Po chwili bierzemy pierwszy placek, posypujemy mąką i rozcieramy ją, a placka zwijamy w rulon, jak naleśnika.
- Kroimy cienkie kluseczki, co chwilę roztrzepując je ręką, by się nie kleiły. Makaron można pokroić maszynką do makaronu, nawet taką mam, ale rodzinnie przyjęło się ręczne krojenie.
- Po skrojeniu wszystkich placków, zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju. Na wrzątek rzucać kluseczki. Gotować do ”wypłynięcia na wierzch”. Odcedzić i hartować zimną wodą.
Dodatkowe informacje – Domowy makaron do rosołu
Surowy makaron świetnie nadaje się do suszenia, można wtedy przełożyć go do papierowej torby i ugotować wtedy, kiedy tylko najdzie nas na to ochota.