Domowy kurczak w papirusie
Ciepły, soczysty i smaczny – Domowy kurczak w papirusie to przepis na doskonały obiad dla całej rodziny. To danie, które nie tylko zachwyca doskonałym smakiem, ale również prostotą wykonania i oryginalnością podania. Kurczak pieczony w papirusie, delikatnie aromatyzowany wybranymi przyprawami, wydobywa z siebie błyskawiczne smaki, które są równocześnie proste i wykwintne. Papirus, jako metodę pieczenia, można wprowadzić do codziennego menu, dzięki czemu możemy cieszyć się niskokalorycznym, zdrowym i szybkim obiadem. Ta technika pochodzi z kuchni francuskiej, ale z łatwością możemy ją zaadoptować do naszych domowych kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- Ulubione przyprawy
- Sól
- Zioła
- Kawałek papieru do pieczenia
- Odrobina oleju
Domowy kurczak w papirusie – jak zrobić?
- Filet myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kotlety. Leciutko rozbijamy tłuczkiem lub pięścią (przez folię). Nacieramy ulubionymi przyprawami i solą, posypujemy ziołami, skrapiamy kilkoma kroplami oleju.
- Z papieru wycinamy odpowiedniej wielkości prostokąty (dwa razy większe od płatów mięsa). Patelnię rozgrzewamy, kładziemy filety zawinięte w papier, smażymy z obu stron po ok. 3 minuty.
Domowy kurczak w papirusie – dodatkowe informacje
Do potrawy możemy dodać przyprawy takie jak lubimy: paprykę, curry, sól, biały pieprz, czy gotową mieszankę do kurczaka, kebab-gyros i inne. Zioła mogą też być różne (ja użyłam lubczyk ). Czas smażenia uzależniony jest od grubości kotletów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy krupnik
Następny przepis: Domowy likier jajeczny Ajerkoniak śmietankowy