Domowy krupnik

Domowy krupnik

Krupnik to tradycyjna polska zupa, której głównymi składnikami są świeże warzywa i aromatyczne przyprawy. Ten przepis na domowy krupnik jest niesamowicie prosty do wykonania, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich miłośników domowych zup. Doskonała propozycja na ciepły, pożywny obiad dla całej rodziny. Wyróżnia się bogactwem smaków i wielością składników, gwarantując pełnowartościowy posiłek. To zupa, która wywołuje skojarzenia z domowym ciepłem, między innymi dzięki soczystemu mięsu i bogactwu warzyw. Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na krupnik, ten z pewnością spełni Twoje oczekiwania.

Składniki:

  • Kasza jęczmienna średnia
  • 4-6 skrzydełek z kurczaka
  • Cebula
  • Por
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Ziemniaki
  • Kostka bulionu drobiowego
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz, sól
  • Natka pietruszki

Domowy krupnik – jak zrobić?

  1. Do garnka z wodą wrzucamy skrzydełka, marchewkę, por, cebulę, seler, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na wolnym ogniu (jak na rosół). Gotowy wywar odcedzamy.
  2. Do wywaru wsypujemy wypłukaną kaszę jęczmienną, dodajemy kostkę bulionu, startą marchewkę i pietruszkę, gotujemy 15 minut.
  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy.
  4. Gotujemy tak długo, aż ziemniaki staną się miękkie.
  5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  6. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Słowa kluczowe: przepis na krupnik domowy, prosty przepis na krupnik, krupnik domowy, zupa krupnik przepisy

Domowy krupnik – dodatkowe informacje

Kaszy należy wsypać tyle na ile chce się mieć gęstą zupę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy kopiec kreta
Następny przepis: Domowy kurczak w papirusie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode