Domowy kisiel
Kisiel jest tradycyjnym polskim deserem, który kojarzy się z dzieciństwem. Ten delikatny i ciepły napój z mąki ziemniaczanej, ukoi nie tylko podniebienie, ale i nerwy po ciężkim dniu. Przepis na domowy kisiel jest prosty, a produkt końcowy nieporównywalnie lepszy niż te dostępne w sklepach. Co więcej, przygotowanie go to czysta przyjemność. Poniższy przepis na kisiel własnej roboty, nie tylko dostarczy Ci ulubionego smaku, ale również pozwoli na eksperymentowanie z dodatkami. Przeprowadź nostalgię do swojego kubka z domowym kisielem.
admin
Składniki:
- 2 szklanki świeżych lub mrożonych owoców
- 3 szklanki wody
- 3 łyżeczki cukru (jeśli preferujesz słodszy kisiel, można dodać więcej cukru)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Domowy kisiel – jak zrobić?
- Do rondelka wkładamy umyte owoce. Zalewamy 2-2,5 szklankami zimnej wody, dodajemy cukier i gotujemy około 2 minut.
- Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 0,5 szklanki wody i mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się kompotu, energicznie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Przelewamy do pucharków lub miseczek opłukanych wcześniej wodą. Ostudzić.
Domowy kisiel – dodatkowe informacje
Jeżeli po zagotowaniu kisiel nie jest dość gęsty, wtedy należy wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody, ponownie dodać do kiśliu i zagotować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy ketchup z pomidorów
Następny przepis: Domowy kisiel jabłkowy