Domowy kisiel jabłkowy

Domowy kisiel jabłkowy

Poczęstuj swoją rodzinę ukochanym smakiem dzieciństwa – domowym kisielem jabłkowym. To tradycyjny przepis, który z pewnością przeniesie Cię w czasie do lat spędzonych w babci kuchni. Domowy kisiel jabłkowy to nie tylko smaczny deser, ale również świetny sposób na dodanie naturalnej słodyczy do dziecięcej diety. Idealnie nadaje się jako bezpieczne i zdrowe danie dla niemowlaka. Wykonany z soczystych jabłek, kisiel doskonale smakuje na ciepło lub zimno. To prawdziwy comfort food, który możesz podawać jako smakowity dodatek do obiadu, lub po prostu jako pyszną przekąskę.

Składniki:

  • 2-3 sztuki jabłek
  • szklanka wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Domowy kisiel jabłkowy – jak zrobić?

  1. Jabłka umyć i obrać z skórki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę.
  2. Do garnka wlać wodę, dodać starte jabłka, szczyptę cynamonu i cukier do smaku. Gotować na małym ogniu około 5 min. Zblendować na gładką masę.
  3. W małej ilości wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i dodać do musu jabłkowego. Chwilę gotować do zgęstnienia.
  4. Kisiel podawać posypany startym na tarce jabłkiem i opruszony szczyptą cynamonu.

Porady – Domowy kisiel jabłkowy

Jeśli mamy bardzo słodkie jabłka dla złamaniu smaku można dodać pól łyżeczki soku z cytryny.

Domowy kisiel mozna zrobic prawie z każdych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy kisiel
Następny przepis: Domowy kopiec kreta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode