Domowy karmel z solą morską

Domowy karmel z solą morską

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić domowy karmel? Przedstawiamy przepis na najdelikatniejszy, najbardziej aksamitny karmel z solą morską, który dosłownie rozpływa się w ustach. Ten prosty przepis na domowy karmel jest nie tylko łatwy do wykonania, ale także daje efekt zaskakująco profesjonalny. Kontrast pomiędzy słodkością karmelu i subtelnym posmakiem soli morskiej tworzy prawdziwą ucztę dla kubków smakowych. Łączenie tych dwóch składników daje efekt, który przewyższa tradycyjny, sklepowy karmel. Słodycz karmelu i sól morska tworzą wyjątkowo smakowity duet.

Składniki:

  • 2/3 szklanki cukru kryształu
  • 4 łyżki masła o temp. pokojowej
  • 1/2 śmietanki kremówki 30 procentowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej

Domowy karmel z solą morską – jak zrobić?

  1. W garnku najlepiej z podwójnym dnem rozsypać cukier i wyrównać powierzchnię. Garnek postawić na wolnym ogniu i podgrzewać do momentu aż cukier zacznie się karmelizować wtedy można zacząć mieszać delikatnie do momentu aż cukier się nie rozpuści. Dodać partiami masło ciągle mieszając. Smietankę podgrzać w osobnym garnku. Następnie dodać śmietankę do karmelu, nadal mieszać aż karmel zacznie gęstnieć. Zestawić z ognia i dodać sól morską wymieszać do rozpuszczenia soli. Karmel przełożyć do naczynia szklanego ponieważ bardzo szybko zastyga.

Słowa kluczowe: przepis na domowy karmel, jak zrobić domowy karmel, domowy karmel

Domowy karmel z solą morską – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy jogurt truskawkowy
Następny przepis: Domowy kebab z surówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode