Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny to bezsprzecznie kulinarna gwiazda każdych świąt Bożego Narodzenia. Tradycyjny, pachnący cynamonem i rumem, z kuszącym nadzieniem z maku, to więcej niż tylko deser – to kawałek domowego ciepła zamknięte w słodkim ciemnym cieście. Nasz przepis na makowiec to kwintesencja polskich tradycji kulinarnej świątecznej atmosfery. Dzięki niemu każdy, nawet najbardziej wymagający cukiernik, będzie mógł odtworzyć ten klasyczny smak w swojej kuchni. Zapach pieczącego się makowca to prawdziwy zapach świąt.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g. masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 2 szczypty soli
  • 1 szczypta proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 800 g. maku
  • 1 litr mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g. masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki miodu prawdziwego
  • 200 g. mieszanki bakaliowej
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • 3 łyżki rumu
  • szczypta soli
  • Lukier:
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 1 szklanka cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • blaszka wyłożona papierem do pieczenia – 24 cm. x 38 cm.
  • bakalie do dekoracji

Domowy aromatyczny makowiec świąteczny – jak zrobić?

  1. Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 1.
    Składniki ciasta kruchego zarabiam palcami na kruszonkę. Pół ciasta wysypuje na dno blaszki, dociskam palcami, wyrównując spód. Blaszkę z ciastem i pozostałą kruszonkę wstawiam do lodówki.
  2. Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 2.
    Mak zalewam mlekiem, pozostawiam na 30 minut, doprowadzam do zagotowania, mieszam, gotuję ok. 15 minut, odcedzam na sicie wyłożonym gazą. Gdy mak dobrze osiąknie mieszam z cukrem i dwa razy mielę w maszynce na sitku o małych oczkach. Masło roztapiam, dodaję miód, mak, chwilę smażę, odstawiam by masa przestygła. Do masy dodaję olejek migdałowy, pokrojone i namoczone w rumie bakalie, mieszam. Jajka ubijam z solą na puszystą masę, dodaję do masy makowej, mieszam, przekładam na blaszkę z ciastem.
  3. Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 3.
    Na masę makową rozkładam kruszonkę z ciasta – po całości. Ciasto piekę ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto studzę.
  4. Domowy aromatyczny makowiec świąteczny 4.
    Składniki lukru ucieram, dodaję tyle cukru by lukier był gęsty. Lukrem polewam makowiec, pozostawiam do zastudzenia lukru. Podaję z bakaliami.

Porady – Dodatkowe informacje

Do kruszonki dodaję dwa rodzaje mąki – pszenną i ziemniaczaną, ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche, wręcz sypkie i bardzo smaczne. Nie dodaję większej ilości proszku do pieczenia, to pogarsza smak ciasta.

Do makowca świątecznego nie używam masy w puszce, bo tak naprawdę nie wiadomo ile jest w niej maku. Wybieram polski mak, jest jasnoniebieski, im ciemniejszy kolor tym większe prawdopodobieństwo, że mak jest gorzki i importowany. Warto też sprawdzić datę do spożycia. Z powodu dużej ilości tłuszczu, mak łatwo jełczeje ale tak do roku można go przechowywać.

O smaku masy makowej decyduje olejek migdałowy, masło, miód – u mnie lipowy, a także bakalie – suszone morele, śliwki, orzechy, migdały, rodzynki.

Masę makową możemy przygotować wcześniej, bez dodatku jajek, w lodówce może poczekać do siedmiu dni. Wprawdzie jej przygotowanie wymaga nieco czasu i wysiłku, ale pyszny efekt warty jest każdej poświęconej minuty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy ajerkoniak
Następny przepis: Domowy barszcz czerwony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode