Domowy ajerkoniak
Domowy ajerkoniak to ciepło i rodzinne wspomnienie z naszych domów, które można łatwo odtworzyć, niezależnie od pory roku. Ten klasyczny likier, przyrządzany na bazie spirytusu, jajek i kawy, udowadnia, że nie potrzeba wiele, by stworzyć coś wyjątkowego. Słodki, kremowy smak ajerkoniaku przywołuje nastroje świąt i rodzinnych spotkań. Bez względu na okazję, domowy ajerkoniak zawsze smakuje wyjątkowo i przynosi ulgę po długim dniu. Ta sama receptura, którą od lat przygotowywali nasi dziadkowie, jest teraz dostępna dla Ciebie. Czy jest coś lepszego, niż popijać własnoręcznie przyrządzone, magiczne eliksiry?
Składniki:
- 6 żółtek
- szklanka cukru pudru
- jedna laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 100 ml wódki
Domowy ajerkoniak – jak zrobić?
- Aby przyrządzić domowy ajerkoniak należy najpierw zagotować mleko z rozciętą na pół laską wanilii lub cukrem waniliowym i przestudzić.
- Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy w metalowej misce na puszystą masę, do momentu aż masa stanie się jaśniutka.
- W małym garnku gotujemy niewielką ilość wody, miskę z żółtkami układamy na garnku i nad para miksujemy jeszcze 1,5 minuty, żółtka powinny zgęstnieć, ale nie przesadźmy – nie możemy miksować nad parą zbyt długo, żółtka mogą się zważyć!
- Ściągamy miskę z nad pary, dodajemy mleko oraz wódkę i dokładnie całość mieszamy. Ajerkoniak po schłodzeniu jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać dość długo w lodówce.
Domowy ajerkoniak – dodatkowe informacje
Jeżeli wybraliście cukier waniliowy zamiast prawdziwej wanilii, a nie jesteście miłośnikami bardzo słodkich trunków, warto zmniejszyć ilość cukru pudru o 1 łyżkę.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowniczek
Następny przepis: Domowy aromatyczny makowiec świąteczny