Domowniczek

Domowniczek

Domowniczek to tradycyjny polski wypiek, który może być dobrym wyborem na każdą okazję – od codziennych posiłków po świąteczne uczty. Przepis na domowniczka jest prosty, lecz wymaga cierpliwości i staranności. Jego unikalny smak pochodzi od starannie dobranej mieszanki składników, wśród których główną rolę odgrywają dżem jabłkowy, mąka, cukier, masło i jajka. Wydobywa z niego prawdziwe domowe smaki. Dla urozmaicenia można dodawać różne owoce lub orzechy. Każdy kto próbował domowniczka wie, jak pyszne jest to ciasto. Przygotuj swoje ulubione dodatki i przekonaj się sam, jak wspaniały smak ma ten domowy wypiek.

Składniki:

  • CIASTO
  • 1 kostka Kasi
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 5 żółtek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • MASA SEROWA
  • 1 kg sera śmietankowego w kostce
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki Kasi
  • PONADTO
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Domowniczek – jak zrobić?

  1. nikolaxxxx 1. CIASTO
    Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ugnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki.
  2. nikolaxxxx 2. MASA SEROWA
    Wszystkie składniki wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za gęsta można dolać mleka.
  3. nikolaxxxx 3.
    Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pokrojone brzoskwinie, następnie pianę z białek i na pianę posypać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażarki. Piec 60 minut w 180 st C

Domowniczek – dodatkowe informacje

Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych owoców, również świeżych. Ja używam jeszcze wiśni, które mam w słoikach przesypane cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe wędzone żeberka
Następny przepis: Domowy ajerkoniak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode