Domowniczek
Domowniczek to tradycyjny polski wypiek, który może być dobrym wyborem na każdą okazję – od codziennych posiłków po świąteczne uczty. Przepis na domowniczka jest prosty, lecz wymaga cierpliwości i staranności. Jego unikalny smak pochodzi od starannie dobranej mieszanki składników, wśród których główną rolę odgrywają dżem jabłkowy, mąka, cukier, masło i jajka. Wydobywa z niego prawdziwe domowe smaki. Dla urozmaicenia można dodawać różne owoce lub orzechy. Każdy kto próbował domowniczka wie, jak pyszne jest to ciasto. Przygotuj swoje ulubione dodatki i przekonaj się sam, jak wspaniały smak ma ten domowy wypiek.
Składniki:
- CIASTO
- 1 kostka Kasi
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- MASA SEROWA
- 1 kg sera śmietankowego w kostce
- 1 jajko
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- 1 szklanka cukru
- 1/2 kostki Kasi
- PONADTO
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 puszka brzoskwiń
Domowniczek – jak zrobić?
-
1. CIASTO
Wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie ugnieść. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na pół. Jedną część wyłożyć na blaszkę a drugą włożyć do zamrażarki. -
2. MASA SEROWA
Wszystkie składniki wrzucić do miski i razem dokładnie wymieszać. Jeżeli masa będzie za gęsta można dolać mleka. -
3.
Z białek ubić na sztywno pianę. Dodać cukier i dokładnie wymieszać. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić na plasterki. Na surowe ciasto wyłożyć masę serową, na to pokrojone brzoskwinie, następnie pianę z białek i na pianę posypać ciasto, które wcześniej schowaliśmy do zamrażarki. Piec 60 minut w 180 st C
Domowniczek – dodatkowe informacje
Zamiast brzoskwiń możemy użyć dowolnych owoców, również świeżych. Ja używam jeszcze wiśni, które mam w słoikach przesypane cukrem.
Tagi
admin