Domowy ajerkoniak
Domowy ajerkoniak to ciepło i rodzinne wspomnienie z naszych domów, które można łatwo odtworzyć, niezależnie od pory roku. Ten klasyczny likier, przyrządzany na bazie spirytusu, jajek i kawy, udowadnia, że nie potrzeba wiele, by stworzyć coś wyjątkowego. Słodki, kremowy smak ajerkoniaku przywołuje nastroje świąt i rodzinnych spotkań. Bez względu na okazję, domowy ajerkoniak zawsze smakuje wyjątkowo i przynosi ulgę po długim dniu. Ta sama receptura, którą od lat przygotowywali nasi dziadkowie, jest teraz dostępna dla Ciebie. Czy jest coś lepszego, niż popijać własnoręcznie przyrządzone, magiczne eliksiry?
admin
Składniki:
- 6 żółtek
- szklanka cukru pudru
- jedna laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 100 ml wódki
Domowy ajerkoniak – jak zrobić?
- Aby przyrządzić domowy ajerkoniak należy najpierw zagotować mleko z rozciętą na pół laską wanilii lub cukrem waniliowym i przestudzić.
- Żółtka wraz z cukrem pudrem ubijamy w metalowej misce na puszystą masę, do momentu aż masa stanie się jaśniutka.
- W małym garnku gotujemy niewielką ilość wody, miskę z żółtkami układamy na garnku i nad para miksujemy jeszcze 1,5 minuty, żółtka powinny zgęstnieć, ale nie przesadźmy – nie możemy miksować nad parą zbyt długo, żółtka mogą się zważyć!
- Ściągamy miskę z nad pary, dodajemy mleko oraz wódkę i dokładnie całość mieszamy. Ajerkoniak po schłodzeniu jest gotowy do spożycia. Można go przechowywać dość długo w lodówce.
Domowy ajerkoniak – dodatkowe informacje
Jeżeli wybraliście cukier waniliowy zamiast prawdziwej wanilii, a nie jesteście miłośnikami bardzo słodkich trunków, warto zmniejszyć ilość cukru pudru o 1 łyżkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowniczek
Następny przepis: Domowy aromatyczny makowiec świąteczny