Domowe szare kluski
Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego zdrowego przysmaku kuchni polskiej – domowych szarych klusek. To danie, które każdy Polak kojarzy z ciepłem rodzinnego domu, koniecznie musi znaleźć się w twoim repertuarze kulinarnym. Nasz przepis na szare kluski jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy podstawowa wiedza kuchenna i chęć spróbowania czegoś nowego. Składniki, które będziemy potrzebowali to przede wszystkim ziemniaki i mąka. Teraz już wiesz, jak zrobić kluski ziemniaczane szare. Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż spożycie posiłku przygotowanego własnoręcznie? Oto nasz przepis na te wyjątkowe kluski.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu)
- Około 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 duże jajko
- Sól i pieprz
- Do okraszenia:
- 200 gramów wędzonego boczku
- 2 cebule
- 3-4 łyżki oleju
Domowe szare kluski – jak zrobić?
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Przełożyć ziemniaki na drobne sito (lub wyłożone gazą), zostawić na kilka minut, aby ziemniaki puściły sok, który należy odlać. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę pszenną. Mąki należy dodać tyle, by ciasto było dość gęste i można było łatwo nabierać na łyżkę. (bardziej wodniste ziemniaki przyjmą więcej mąki). Dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
- W większym garnku zagotować osoloną wodę. Na gotującą się wodę nakładać łyżką ciasto (łyżkę maczać w gorącej wodzie, aby nie przywierało). Gotować ok 4 minuty od wypłynięcia. (z podanej porcji ciasta w 3 turach). Kluski wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Podawać z okrasą lub mięsem, lub ulubionymi dodatkami (np. z kapustą zasmażaną, śmietaną, kefirem).
- Okrasa: Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni i odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Cebulę wymieszać z boczkiem. Polać mini kluseczki. Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: jak zrobić kluski ziemniaczane szare, szare kluski przepis
Domowe szare kluski – dodatkowe informacje
Jeśli podczas gotowania kluski się rozpadną – to oznacza, że jest za mało mąki i masa wciąż jest za rzadka. Należy dodać więcej mąki i zrobić test na 2-3 kluskach.