Domowe szare kluski

Domowe szare kluski

Zapraszamy do odkrycia tradycyjnego zdrowego przysmaku kuchni polskiej – domowych szarych klusek. To danie, które każdy Polak kojarzy z ciepłem rodzinnego domu, koniecznie musi znaleźć się w twoim repertuarze kulinarnym. Nasz przepis na szare kluski jest niezwykle prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, wystarczy podstawowa wiedza kuchenna i chęć spróbowania czegoś nowego. Składniki, które będziemy potrzebowali to przede wszystkim ziemniaki i mąka. Teraz już wiesz, jak zrobić kluski ziemniaczane szare. Czy jest coś bardziej satysfakcjonującego niż spożycie posiłku przygotowanego własnoręcznie? Oto nasz przepis na te wyjątkowe kluski.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu)
  • Około 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 duże jajko
  • Sól i pieprz
  • Do okraszenia:
  • 200 gramów wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 3-4 łyżki oleju

Domowe szare kluski – jak zrobić?

  1. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki. Przełożyć ziemniaki na drobne sito (lub wyłożone gazą), zostawić na kilka minut, aby ziemniaki puściły sok, który należy odlać. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i stopniowo mąkę pszenną. Mąki należy dodać tyle, by ciasto było dość gęste i można było łatwo nabierać na łyżkę. (bardziej wodniste ziemniaki przyjmą więcej mąki). Dodać sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
  2. W większym garnku zagotować osoloną wodę. Na gotującą się wodę nakładać łyżką ciasto (łyżkę maczać w gorącej wodzie, aby nie przywierało). Gotować ok 4 minuty od wypłynięcia. (z podanej porcji ciasta w 3 turach). Kluski wyciągać łyżką cedzakową na talerz. Podawać z okrasą lub mięsem, lub ulubionymi dodatkami (np. z kapustą zasmażaną, śmietaną, kefirem).
  3. Okrasa: Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni i odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Cebulę wymieszać z boczkiem. Polać mini kluseczki. Smacznego 🙂

Słowa kluczowe: jak zrobić kluski ziemniaczane szare, szare kluski przepis

Domowe szare kluski – dodatkowe informacje

Jeśli podczas gotowania kluski się rozpadną – to oznacza, że jest za mało mąki i masa wciąż jest za rzadka. Należy dodać więcej mąki i zrobić test na 2-3 kluskach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe SUSHI :D
Następny przepis: Domowe sushi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode