Domowe SUSHI :D

Domowe SUSHI :D

Zapraszamy do odkrycia fascynującego świata domowej kuchni japońskiej z naszym przepisem na domowe sushi. Ten popularny przysmak, znany na całym świecie, teraz można przygotować we własnym domu, korzystając z prostych składników i kilku podstawowych technik. Choć sushi jest tradycyjnie kojarzone z surową rybą, możliwości są nieograniczone i można eksperymentować z różnymi składnikami. Nasz przepis to świetna okazja do nauczenia się, jak zrobić własne rolki sushi. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem kuchni japońskiej, czy po prostu szukasz nowego interesującego przepisu do wypróbowania, domowe sushi to gratka!

Składniki:

  • Mata bambusowa do rolowania
  • Nori – prasowane wodorosty (algi)
  • 250 g Ryżu do sushi
  • 4 łyżeczki Octu ryżowego
  • 1,5 łyżeczki Cukru i pół łyżeczki soli
  • 1 Ogórek zielony albo 1 awokado
  • 1 Twarożek typu philadelphia
  • 100 Wędzony łosoś
  • Wasabi – japoński zielony, bardzo ostry chrzan
  • Marynowany imbir
  • Sos sojowy
  • jasny i czarny sezam do ozdoby
  • Pałeczki i ostry nóż

Domowe sushi :d – jak zrobić?

  1. Ryż:
    Ryż moczymy około pół godziny w wodzie. Następnie ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (bo na początku jest mętna). Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda). Czyli około 2 cm woda musi wystawać ponad ryż. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Sos do ryżu:
    Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Ja przygotowałam 250 g ryżu, więc proporcje sosu się zmniejszają o połowę. Dodajemy do ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia w chłodnym miejscu.
  3. Sushi:
    Nori smarujemy serkiem, kładziemy pasek ryżu, pasek wędzonego łososia oraz paseczek ogórka albo awokado. Żeby dobrze zrolować nori warto nasmarować brzegi ogórkiem albo awokado. Nori wtedy lepiej się sklei. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Sushi jemy maczając w sosie sojowym z dodatkiem wasabi i imbirem. Dekorujemy sezamem.

Domowe SUSHI 😀 – dodatkowe informacje

W moim mieście ciężko o świeżego i surowego łososia czy tuńczyka, dlatego zrobiłam wersję domowego sushi z wędzonym łososiem. Jestem wielkim fanem takich smaków. Chętnie chodzę do barów japońskich ale też zdarza mi się przygotowywać sushi w domu. Niestety nie jestem specjalistką w tej dziedzinie. Dla mnie najważniejsze jest, że mi smakuje. Walory wizualne są dla mnie na drugim miejscu 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe sucharki
Następny przepis: Domowe szare kluski

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode