Domowe pyzy na parze
Przepis na domowe pyzy na parze to prawdziwy klasyk kuchni polskiej, szalenie kojarzący się z domowym ciepłem i tradycją. Każdy kto choć raz spróbował tych puszystych, parowanych klusek wie, jak rozpływają się one w ustach, dostarczając niezapomnianych doznań kulinarowych. Z naszego przepisu dowiesz się, jak przygotować pyzy na parze tak, by były idealnie miękkie i aromatyczne. To doskonały pomysł na komfortowe danie, które rozgrzewa w chłodne, deszczowe dni. Bez względu na to, czy planujesz podać je jako dodatek czy samodzielny posiłek, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 15-20 gram drożdży
- ok. 1 kg mąki pszennej
- 2-3 jajka
- troszkę oliwy
- szczypta soli
Domowe pyzy na parze – jak zrobić?
- Z mleka, drożdży i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn.
- Ubić jajka, dodać sól, a potem rozczyn i mąkę. Wyrobić ciasto, dodać troszkę oliwy. Zostawić do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut).
- Formować kulki, zostawić na jakiś czas do wyrośnięcia (ok. 10 minut).
- Gotować na parze minimum 5 minut.
- Podawać z sosem mięsnym lub na słodko. Jak kto woli.
Słowa kluczowe: pyzy na parze przepisy, pyzy na parze przepisy, pyzy na parze przepis
Domowe pyzy na parze – dodatkowe informacje
Z podanej proporcji przepisu na pyzy na parze wyszło mi ponad 30 sztuk średniej wielkości. Spokojnie najadły się 4 osoby i jeszcze zostało.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe Qurrito (Zapiekana tortilla)
Następny przepis: Domowe rafaello