Domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym

Domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym

Dla wielu z nas, ptasie mleczko to symbol dzieciństwa oraz miłosierdzia tradycyjnej kuchni domowej. Tym razem prezentujemy przepis na domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym, który rozpływa się w ustach i sprawia, że wracają najpiękniejsze wspomnienia. Bez względu na okazję, ten deser z pewnością będzie wielkim hitem. Wielu z was kojarzyć może ptasie mleczko również z kultowym cyklem Opowieści z Narnii, gdzie było ono magicznym składnikiem. Poczuj się jak bohaterka bajki i zanurz się w smaku tego niezwykłego deseru. Wypróbuj już dzisiaj i przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące jest tworzenie słodkości w domu.

Składniki:

  • 1 szklanka białek
  • 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cream of tartar
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżka agaru
  • około 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady

Domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym – jak zrobić?

  1. Blachę o wymiarach 40 x 40 cm dokładnie wykładamy folią spożywczą.
  2. Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
  3. Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę.
  4. Na drugim palniku gotujemy mleko z masłem i agarem oraz aromatem. Mleko powinno się zagotować, a agar rozpuścić w mleku.
  5. Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop.
  6. Następnie wlewamy gorące mleko z agarem i masłem. Miksujemy krótko, ale do dokładnego połączenia składników.
  7. Masę od razu przelewamy na przygotowaną blachę i szybko rozsmarowujemy. Uwaga: agar podczas zastygania nie lubi być „ruszany” bo wtedy może się rozwarstwić. Ptasie mleczko zostawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie chłodzimy je minimum godzinę w lodówce. Schłodzoną masę kroimy ostrym nożem na kawałki.
  8. Ptasie mleczko wykładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
  9. Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  10. Kawałki ptasiego mleczka malujemy za pomocą pędzelka czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  11. Ptasie mleczko smakuje zarówno oblane czekoladą jak i bez polewy więc część proponuję pozostawić czystą.

Słowa kluczowe: ptasie mleczko opowieści z narnii

Porady – Dodatkowe informacje

Agar, zwany również „morską żelatyną”, jest produkowany z wodorostów występujących u wybrzeży Japonii. Jest naturalną substancją, która może zastępować żelatynę w kuchni. Agar jest wydajniejszy, neutralny w smaku i nie roztapia się w temperaturze pokojowej, dlatego jest idealny do wyrobu domowych słodyczy, takich jak ptasie mleczko. Warto pamiętać, że proporcje agar-u najlepiej wyczuć samemu i dostosować w zależności od własnych wymagań i konsystencji potrawy. Na początku agar należy dobrze rozpuścić, a następnie gotować od 5 do 10 minut.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe praliny kokosowe ale Raffaello
Następny przepis: Domowe pyzy na parze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode