Domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym
Dla wielu z nas, ptasie mleczko to symbol dzieciństwa oraz miłosierdzia tradycyjnej kuchni domowej. Tym razem prezentujemy przepis na domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym, który rozpływa się w ustach i sprawia, że wracają najpiękniejsze wspomnienia. Bez względu na okazję, ten deser z pewnością będzie wielkim hitem. Wielu z was kojarzyć może ptasie mleczko również z kultowym cyklem Opowieści z Narnii, gdzie było ono magicznym składnikiem. Poczuj się jak bohaterka bajki i zanurz się w smaku tego niezwykłego deseru. Wypróbuj już dzisiaj i przekonaj się, jak proste i satysfakcjonujące jest tworzenie słodkości w domu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka białek
- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cream of tartar
- 100 g masła
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
- 1 łyżka agaru
- około 400 g gorzkiej lub deserowej czekolady
Domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym – jak zrobić?
- Blachę o wymiarach 40 x 40 cm dokładnie wykładamy folią spożywczą.
- Z cukru i wody gotujemy syrop. Cały czas pilnujemy gotującego się syropu, żeby nie wykipiał. W czasie gotowania syropu w dzieży robota planetarnego końcówką rózga ubijamy na sztywno białka z solą i cream of tartar.
- Syrop gotujemy do momentu, gdy kropla syropu wpuszczona do kubeczka z zimną wodą utworzy twardą kulkę.
- Na drugim palniku gotujemy mleko z masłem i agarem oraz aromatem. Mleko powinno się zagotować, a agar rozpuścić w mleku.
- Do ubitych białek ciągle miksując cienką strużką wlewamy gorący syrop.
- Następnie wlewamy gorące mleko z agarem i masłem. Miksujemy krótko, ale do dokładnego połączenia składników.
- Masę od razu przelewamy na przygotowaną blachę i szybko rozsmarowujemy. Uwaga: agar podczas zastygania nie lubi być „ruszany” bo wtedy może się rozwarstwić. Ptasie mleczko zostawiamy do zastygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie chłodzimy je minimum godzinę w lodówce. Schłodzoną masę kroimy ostrym nożem na kawałki.
- Ptasie mleczko wykładamy na tacę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
- Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Kawałki ptasiego mleczka malujemy za pomocą pędzelka czekoladą. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
- Ptasie mleczko smakuje zarówno oblane czekoladą jak i bez polewy więc część proponuję pozostawić czystą.
Słowa kluczowe: ptasie mleczko opowieści z narnii
Porady – Dodatkowe informacje
Agar, zwany również „morską żelatyną”, jest produkowany z wodorostów występujących u wybrzeży Japonii. Jest naturalną substancją, która może zastępować żelatynę w kuchni. Agar jest wydajniejszy, neutralny w smaku i nie roztapia się w temperaturze pokojowej, dlatego jest idealny do wyrobu domowych słodyczy, takich jak ptasie mleczko. Warto pamiętać, że proporcje agar-u najlepiej wyczuć samemu i dostosować w zależności od własnych wymagań i konsystencji potrawy. Na początku agar należy dobrze rozpuścić, a następnie gotować od 5 do 10 minut.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe praliny kokosowe ale Raffaello
Następny przepis: Domowe pyzy na parze