Domowe praliny kokosowe ale Raffaello
Delikatne białe kulki z nadzieniem, otulone płatkami kokosowymi – kto nie pokochałby domowych pralinek Raffaello? Ten przepis na słodkości, które rozpływają się w ustach, jest idealny na każdą okazję, szczególnie podczas świąt i wyjątkowych rodzinnych spotkań, kiedy chcemy zaskoczyć bliskich czymś specjalnym. Przyrządzenie tych pralinek jest prostsze, niż może się wydawać, a efekt końcowy bez wątpienia warty tego wysiłku. Zachowują smak i delikatną strukturę oryginalnych Rafaello, a dodatkowo niesamowitą satysfakcję, że zostały przyrządzone własnoręcznie. Nie zwlekaj, sprawdź składniki i przygotuj swoje domowe pralinki kokosowe!
admin
Składniki:
- 400 g mleczka kokosowego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 200 g wiórków kokosowych + ew. dodatkowo do obtoczenia kuleczek
- 2 łyżki Amaretto lub likieru kokosowego
- ok. 30 migdałów bez skórki
Domowe praliny kokosowe ale raffaello – jak zrobić?
-
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Mleczko kokosowe mieszamy z cukrem (dokładnie, aby nie było grudek).
Następnie dodajemy likier/Amaretto, wiórki kokosowe.
Na koniec dodajemy stopioną białą czekoladę.
Wszystko ponownie dokładnie mieszamy, wkładamy na noc do lodówki.
Na drugi dzień formujemy kuleczki.
Wkładamy do środka migdał, obtaczamy w wiórkach.
Ponownie wkładamy do lodówki (najlepiej na noc).
Domowe praliny kokosowe ale Raffaello – dodatkowe informacje
schłodzić całą noc w lodówce
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe płatki nesquik
Następny przepis: Domowe ptasie mleczko o smaku śmietankowym