Domowe powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe

Domowe powidła śliwkowe to kulinarny skarb, który przynosi ciepło domowego ogniska prosto na Twoją jadalnianą stołówkę. Ten tradycyjny przepis na powidła ze śliwek sprawi, że poczujesz smak lata nawet w środku zimy. Bazując na przepisie babci, ten aromatyczny, gęsty i słodki specjał jest dowodem na to, że prostota potrafi zaskakiwać najbardziej wykwintne smaki. Dobrze zapakowane powidła śliwkowe mogą być doskonałym prezentem, a także znakomitym dodatkiem do obiadu czy deseru. Wykorzystaj ten przepis na powidła śliwkowe i zanurz się w tradycyjnych smakach.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych śliwek węgierek
  • cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek)
  • 1 łyżeczka cynamonu

Domowe powidła śliwkowe – jak zrobić?

  1. Dojrzałe śliwki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Włożyć do szerokiego garnka i dodać odrobinę wody (4-5 łyżek). Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by śliwki się nie przypaliły. Gotowanie może potrwać nawet 2 godziny. U mnie trwało to krócej, bo zaledwie 80 minut 😉 Wszystko zależy od śliwek. Jeśli będą bardzo dojrzałe, czas się skróci. Gotowe powidła powinny być gęste. W łatwy sposób można to sprawdzić. Jeśli ślad zrobiony łyżką na dnie garnka nie zlewa się, to powidła są gotowe. Jeśli natomiast ślad znika-musimy jeszcze chwilkę gotować. Na koniec sprawdzamy, czy powidła śliwkowe są wystarczająco słodkie. W razie konieczności dodajemy cukier. Polecam dodać również łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu powidła śliwkowe nabiorą dodatkowego aromatu. Uwaga! Jeśli dosładzamy nasze powidła, to należy je jeszcze chwilę pogotować, ponieważ cukier je rozrzedzi. Gorące przełożyć do czystych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na około 15 minut. Smacznego!

Domowe powidła śliwkowe – dodatkowe informacje

Przepis na powidła śliwkowe na zimę w podwójnej porcji, wystarczający na wypełnienie 2 średniej wielkości słoików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe prażynki z papieru ryżowego
Następny przepis: Domowe praliny kokosowe ale Raffaello

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode