Domowe prażynki z papieru ryżowego

Domowe prażynki z papieru ryżowego

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, jak zrobić domowe prażynki? Sprawdźcie ten unikalny przepis na prażynki z papieru ryżowego! To aromatyczne, chrupiące przekąski, które doskonale sprawdzą się na przyjęciach, imprezach filmowych czy jako lekki lunch. Składniki są dość proste, a gwarancją sukcesu jest przestrzeganie kilku kluczowych etapów przyrządzania. Papier ryżowy doda prażynkom jasnego, lekkiego smaku, wyjątkowego chrupienia i subtelnego aromatu. Ta metoda produkcji prażynków jest dobrą alternatywą dla tradycyjnego pieczenia, a rezultat z pewnością przekroczy wasze najśmielsze oczekiwania!

Składniki:

  • 1 paczka papieru ryżowego (*)
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól i/lub ulubione przyprawy

Domowe prażynki z papieru ryżowego – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Papier różowy przełamać lub pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki.

  2. Prażynki należy smażyć (trwa to zaledwie kilka sekund) po parę sztuk na mocno rozgrzanym oleju (powinny od razu puchnąć), a następnie odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

  3. Całość posypać ulubionymi przyprawami i przemieszać.

Domowe prażynki z papieru ryżowego – dodatkowe informacje

(*) Do smażenia nadaję się także suchy makaron ryżowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe pierniczki
Następny przepis: Domowe powidła śliwkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode