Domowe parówki drobiowe
Oto nietuzinkowy przepis na domowe parówki drobiowe, który przeniesie Cię w czasy, gdy potrawy przygotowywano w domu, z dala od przetworzonych składników. Ten przepis odkrywa tradycyjne smaki pochodzące bezpośrednio z kuchni babci. Wykonanie własnych parówek drobiowych to nie tylko dobra zabawa, ale również sposób na kontrolowanie składników użytych do ich produkcji. Otoczony aromatyczny zapach domowych parówek, staniesz się prawdziwym mistrzem kuchni i poczujesz satysfakcję z przygotowania zdrowszej i smaczniejszej alternatywy dla sklepowych produktów. Każdy kęs tych parówek domowej roboty przypomni Ci, jak naprawdę powinny smakować parówki.
Domowe parówki drobiowe – Składniki
4 kilogramy mięsa drobiowego, na przykład z udek
80 gramów peklosoli
opakowanie ziół prowansalskich
2 łyżeczki tymianku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki cukru
cienkie osłonki do parówek
Domowe parówki drobiowe – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Mięso mielimy na najdrobniejszych oczkach, mieszamy z peklosolą, czosnkiem, przyprawami i cukrem. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
2
Po tym czasie napełniamy masą osłonki, wiążąc co kilka cm sznurkiem.
3
Parówki wędzimy w chłodnym dymie około 2h.
4
Następnie parzymy w osolonej wodzie około 15 minut.
Domowe parówki drobiowe – porady i dodatkowe informacje
Jeśli nie mamy możliwości wędzenia, można ten etap pominąć, w zamian dodając do masy łyżkę papryki wędzonej.