domowe nachosy
Domowe nachosy to pyszne przekąski, którymi możemy zachwycić swoich gości podczas domówki, sylwestra czy innego spotkania towarzyskiego. Ten przepis jest bardzo prosty i nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a efekt końcowy z pewnością zaskoczy naszych gości. Najważniejsze składniki to oczywiście płatki kukurydziane i ser, ale warto dodać także kilka dodatków, które sprawią, że nasze nachosy będą jeszcze smaczniejsze. Właśnie o tej przepisie chcielibyśmy opowiedzieć – jak zrobić domowe nachosy, które przebiją te, kupione w sklepie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- woda gorąca
- sól do smaku
- pieprz
- papryka chili
- papryka słodka mielona
Domowe nachosy – jak zrobić?
- Przygotowanie:
- Zagnieść składniki na ciasto. Formować kulę z ciasta i zostawić na 1/2 godziny, aby odpoczęło.
- Następnie wałkować ciasto na placek i kroić na trójkąty.
- Smażyć na suchej patelni lub wysmarowanej odrobiną oleju. Można też smażyć na oleju, są o wiele smaczniejsze.
- Podawać z sosem ketchupowym, serowym, czosnkowym guacamole itp.
domowe nachosy – dodatkowe informacje
Możemy smażyć domowe nachosy na odrobinie oleju. Są wtedy o wiele lepsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe mrożone truskawki
Następny przepis: domowe paluszki grissini