Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe to jedna z najprostszych, a zarazem najbardziej klasycznych wersji tego ulubionego deseru. Właściwie dobrane składniki i precyzyjne wykonanie przepisu gwarantują pyszne i kremowe lody, które idealnie sprawdzą się na rozgrzewające letnie dni. Ten przepis powstał z myślą o tych, którzy chcieliby nauczyć się, jak zrobić lody waniliowe w domu. Wykorzystaj go, aby cieszyć się świeżymi, swojskimi lodami, które smakują jak prosto z lodziarni. Przygotowanie domowych lodów waniliowych to również doskonały sposób na kreatywne spędzenie czasu z najbliższymi.

Składniki:

  • 2 jaja w temperaturze pokojowej
  • 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki (u mnie 330 ml)
  • 4 duże czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka letniej przegotowanej wody
  • 1 laska wanilii / aromat waniliowy

Domowe lody waniliowe – jak zrobić?

  1. Jaja sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski: I (największa miska) – żółtka i 2 łyżki cukru, II – białka i 2 łyżki cukru, III – śmietana kremówka.
  2. Na początek ubijamy śmietankę na sztywno, kolejno białka z cukrem na sztywną pianę. Na koniec ubijamy żółtka na kremowy puch, pod koniec ich ubijania dodajemy wodę. Następnie do masy żółtkowej dodajemy po łyżce ubitych białek, zmniejszając obroty miksera do minimum. Śmietankę kremówkę dodajemy stopniowo do masy jajecznej, na koniec dodajemy ziarenka wanilii lub kilka kropli aromatu waniliowego.
  3. Lody chłodzimy w zamrażarce całą noc.

xxxx – dodatkowe informacje

Do domowych lodów waniliowych można dodać ulubione owoce lub np. startą czekoladę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowe lody śmietankowe
Następny przepis: Domowe lody waniliowe light

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode