Domowe grzanki w 3 smakach
Prezentujemy prosty i szybki przepis na domowe grzanki w trzech smakach, które z łatwością możemy przygotować z chleba do zupy. Już nie będziemy musieli zastanawiać się, gdzie kupić grzanki, bo samodzielnie przyrządzone są o wiele zdrowsze i smaczniejsze. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do zup kremów, a dodatkowo możemy je podawać jako przekąskę podczas domowych spotkań. Ten przepis na grzanki pozwala na dowolne modyfikacje, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Spróbuj domowych, chrupiących grzaneczek do zupy, które zachwycą smakiem każdego łasucha.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 6 kromek białego chleba
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki mieszanki ziół (oregano, bazylii, tymianku, ziół prowansalskich, majeranku)
- około 4,5 łyżki oliwy
- sól
Domowe grzanki w 3 smakach – jak zrobić?
- GRZANKI CZOSNKOWE: Czosnek obieramy i kroimy na pół. Nacieramy nim 2 kromki chleba z obu stron. Następnie odkrawamy skórki i chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. Delikatnie oprószamy je solą. Następnie kostki spryskujemy około 1,5 łyżki oliwy.
- GRZANKI ZIOŁOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy z ziołami i szczyptą soli, przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby zioła dokładnie oblepiły kostki.
- GRZANKI PAPRYKOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy i paprykę, ilość ostrej papryki zależy od naszych upodobań, i szczyptę soli. Przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby kostki dokładnie pokryły się papryką.
- Gotowe grzanki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut. Mają się lekko zarumienić. Przechowujemy w zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni. Smacznego 🙂
Domowe grzanki w 3 smakach – dodatkowe informacje
1) Do przygotowania grzanek najlepiej użyć chleba 1-2 dniowego bądź czerstwego. Będzie się dobrze kroił.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowe hamburgery
Następny przepis: Domowe gofry bubble z frużeliną, bitą śmietaną i owocami