Domowa wędlina z indyka z szynkowaru
Poznaj wyjątkowy smak domowej wędliny z indyka z szynkowaru. Ten kulinarny przepis jest niezwykle aromatyczny, a przy tym łatwy do przygotowania. Przy użyciu szynkowaru, możemy w domowych warunkach wyczarować soczystą, miękką i pełną smaku wędlina. Idealny dla osób, które chcą mieć pewność co do jakości spożywanych produktów. Indyk w szynkowarze to prawdziwa uczta dla miłośników domowych wędlin. Wykorzystaj ten przepis, aby zaskoczyć swoich najbliższych niepowtarzalnym smakiem domowej roboty przysmaków. Ta propozycja na pewno zachwyci każdego, kto ceni sobie zdrowe i smaczne jedzenie, bez konserwantów i sztucznych dodatków.
admin
Składniki:
- Około 1kg mięsa z piersi indyka (w tym może być dodatek kurzej ćwiartki)
- 1 łyżka soli (pół na pół sól zwykła z peklową)
- 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego utłuczone w moździerzu
- 2-3 łyżeczki tłuczonych ziarenek kolendry
- 1-1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki żelatyny
- Około 1 szklanka lodowatej wody
- Kilka pieczarek konserwowych
- 1 duży ogórek konserwowy
- Kilka suszonych pomidorów
- 10 dag żółtego sera
- Sól, pieprz do smaku
Domowa wędlina z indyka z szynkowaru – jak zrobić?
- Mięso z piersi indyka kroimy w sporą kostkę, około 1,5×1,5cm. Zasypujemy je solą (obydwa rodzaje), utłuczonym w moździerzu pieprzem i kolendrą. Dodajemy oba rodzaje papryki, żelatynę, i stopniowo dolewając wodę – wyrabiamy mięso. Przykrywamy folią i odstawiamy na przynajmniej 8h (a najlepiej na dobę) w chłodne miejsce.
- Pieczarki kroimy na mniejsze części, ogórka, ser i pomidorki – w kostkę. Dokładnie wyrabiamy dłonią całość.
- Wstępnie próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze odrobinę solą lub pieprzem.
- W szynkowarze umieszczamy worek i napełniamy go mięsną masą do wysokości kilku centymetrów poniżej jego dolnej krawędzi – jak nałożymy za wysoko, będzie się źle zamykał. Zamykamy szynkowar. Jeśli zostanie nam trochę mięsa, możemy usmażyć sobie z tego jakieś placuszki albo po prostu zapasteryzować w słoiku 🙂
- Szynkowar wstawiamy do dużego garnka i nalewamy wodę do wysokości jakichś 3-4cm poniżej krawędzi szynkowaru. Parzymy w 85 stopniach (można sobie pomóc termometrem do wody) około 1,5h. Zostawiamy szynkowar w garnku do momentu, aż ostygnie woda. Następnie wyjmujemy z niego naszą wędlinę, która znacznie zmniejszyła swoją objętość, i chłodzimy w lodówce kolejnych kilka godzin. Po tym czasie możemy już kroić i jeść naszą wędlinkę 🙂
Smacznego!!!!
Indyk w szynkowarze – dodatkowe informacje
Jako dodatków można użyć wybranych przez siebie warzyw konserwowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa
Następny przepis: Domowa wędlina ze słoika słoikówka