Domowa tortilla (placki pszenne)

Domowa tortilla (placki pszenne)

Zapraszamy do odkrycia sekretów kuchni meksykańskiej z naszym przepisem na domowe placki pszenne, znanymi też jako tortille. Jest to podstawa wielu dan, nie tylko z Ameryki Łacińskiej. Prosty w wykonaniu, lecz niezwykle uniwersalny przepis, sprawdzi się jako dodatek do zup, podstawa dla pizzy, a nawet do tworzenia smacznych wrapów. Składniki na tortille są łatwo dostępne i nie wymagają wielkich zdolności kulinarncyh, a efekt końcowy – puszysty i elastyczny placek, na pewno zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Odkryjcie magię prostoty z naszym przepisem na domowe tortille. Przygotuj się na małą kulinarną podróż do serca Meksyku.

Składniki:

  • (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków)
  • 2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 160-170 ml gorącej wody (**)
  • Opcjonalnie:
  • ulubione zioła

Domowa tortilla (placki pszenne) – jak zrobić?

  1. 1.

    W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać olej. Całość wyrabiać za pomocą dłoni – stopniowo dolewając gorącą wodę. (Idealne ciasto nie może być zbyt gęste, ani luźne – a miękkie i elastyczne.) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.

  2. 2.

    Po tym czasie ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części. Następnie każdy kawałek rozwałkować jak najcieniej – na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia.

  3. 3.

    Tortille smażyć na suchej patelni (***) z obu stron – około po 30 sekund, aż pojawią się brązowe plamki, ew. bąble. (Należy uważać, aby placków nie przypalić, można je odwracać kilkakrotnie. Tortilla miejscami powinna być lekko zarumieniona, ale nie za mocno. Jeśli będzie zbyt długo smażona – stanie się krucha i niezdatna do zwinięcia się.)

Domowa tortilla (placki pszenne) – dodatkowe informacje

(*) szklanka = 250 ml

(**) Wodę należy zagotować, a następnie odczekać z 3 minuty.

(***) Patelnia powinna być dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWA SZYNKA
Następny przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode