Domowa tortilla (placki pszenne)
Składniki:
- (około 6 większych lub 8-10 mniejszych placków)
- 2 szklanki (*) mąki pszennej (warto typ 550 zmieszać z krupczatką)
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 160-170 ml gorącej wody (**)
- Opcjonalnie:
- ulubione zioła
Domowa tortilla (placki pszenne) – jak zrobić?
-
1.
W większej misce należy wymieszać mąkę z solą (oraz ew. z ziołami) i dodać olej. Całość wyrabiać za pomocą dłoni – stopniowo dolewając gorącą wodę. (Idealne ciasto nie może być zbyt gęste, ani luźne – a miękkie i elastyczne.) Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut.
-
2.
Po tym czasie ciasto podzielić na 6 lub 8 równych części. Następnie każdy kawałek rozwałkować jak najcieniej – na okrąg o średnicy 1-2 cm większej niż średnica patelni, ponieważ placki skurczą się podczas smażenia.
-
3.
Tortille smażyć na suchej patelni (***) z obu stron – około po 30 sekund, aż pojawią się brązowe plamki, ew. bąble. (Należy uważać, aby placków nie przypalić, można je odwracać kilkakrotnie. Tortilla miejscami powinna być lekko zarumieniona, ale nie za mocno. Jeśli będzie zbyt długo smażona – stanie się krucha i niezdatna do zwinięcia się.)
Domowa tortilla (placki pszenne) – dodatkowe informacje
(*) szklanka = 250 ml
(**) Wodę należy zagotować, a następnie odczekać z 3 minuty.
(***) Patelnia powinna być dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWA SZYNKA
Następny przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa