Domowa szarlotka
Przedstawiamy przepis na tradycyjną, domową szarlotkę – pyszne ciasto, które od lat gości na naszych stołach. To idealny deser dla wszystkich miłośników jabłek, cynamonu i kruchego ciasta. Przygotowanie szarlotki domowej jest proste i sprawi Wam wiele frajdy. Składniki, które są potrzebne do jej wykonania, to m.in. jabłka, cukier, mąka, jajka i masło. Oczywiście nie może zabraknąć cynamonu, który nadaje szarlotce niepowtarzalnego smaku. Ten przepis jest uniwersalny – możecie go stosować bez względu na porę roku. Szarlotka domowa to must have każdej domowej cukierni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% - Nadzienie:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
cynamon mielony według uznania
około 4 łyżki cukru - Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
Domowa szarlotka – jak zrobić?
- Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny.
- Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach odciskając z nadmiaru soku.
- Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je według uznania cynamonem i posypujemy cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem.
- Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Studzimy.
- Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy, a ja smacznego życzę.
Domowa szarlotka – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Najlepiej użyć twardych i kwaśnych jabłek, a nadmiar soku odcisnąć.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWA SZYNKA
Następny przepis: Domowa warzywna kostka bulionowa