domowa sharma
Miłośnicy orientalnych smaków z pewnością docenią ten przepis. Domowa sharma to danie, które zadowoli nie tylko amatorów kuchni bliskowschodniej, ale także wszystkich poszukiwaczy oryginalnych kulinarnych doznań. To aromatyczne połączenie chrupiących warzyw, soczystego mięsa i pikantnych przypraw, zawinięte w miękką, ciepłą pitę. Zapewne wielu kojarzy sharmę tylko jako fast-food, ale dzięki temu przepisowi odkryjecie, że można ją przygotować w domowych warunkach, na dodatek w dość prosty sposób. A może to będzie początek Twojej kulinarnej przygody z kuchnią orientu? Spróbuj samodzielnie przyrządzić sharmę i przekonaj się, jak smakuje w domowej wersji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mięso:
- 2 piersi z kurczaka
- przyprawa do kurczaka- gyrosa
- Frytki:
- ziemniaki lub frytki gotowe mrożone
- olej
- sos:
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- Surówka:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Domowa shawarma – jak zrobić?
-
1.
Piersi kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą. Odstawiamy na 10 minut, a potem smażymy chwilę na oleju, po czym podlewamy gotowana wodą i dusimy chwilę pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy nadal do miękkości mięsa. -
2.
Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na oleju. Lub na rozgrzany olej wrzucamy gotowe mrożone frytki. -
3.
Sos – Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem i majonezem. Wymieszać. -
4.
Surówka –
Kapustę zetrzeć na tarce lub poszatkować, posolić, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kapusty i wymieszać.
Cebulę posiekać, dodać do surówki, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można posypać natką pietruszki. -
5.
Wszystko nałożyć na talerz, sos osobno do miseczki.
Domowa sharma – dodatkowe informacje
Sos i surówkę zrób wcześniej aby się przegryzły.