domowa sharma

domowa sharma

Miłośnicy orientalnych smaków z pewnością docenią ten przepis. Domowa sharma to danie, które zadowoli nie tylko amatorów kuchni bliskowschodniej, ale także wszystkich poszukiwaczy oryginalnych kulinarnych doznań. To aromatyczne połączenie chrupiących warzyw, soczystego mięsa i pikantnych przypraw, zawinięte w miękką, ciepłą pitę. Zapewne wielu kojarzy sharmę tylko jako fast-food, ale dzięki temu przepisowi odkryjecie, że można ją przygotować w domowych warunkach, na dodatek w dość prosty sposób. A może to będzie początek Twojej kulinarnej przygody z kuchnią orientu? Spróbuj samodzielnie przyrządzić sharmę i przekonaj się, jak smakuje w domowej wersji.

Składniki:

  • Mięso:
  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawa do kurczaka- gyrosa
  • Frytki:
  • ziemniaki lub frytki gotowe mrożone
  • olej
  • sos:
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • Surówka:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 2 jabłka
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Domowa shawarma – jak zrobić?

  1. 1.
    Piersi kroimy w kostkę i posypujemy przyprawą. Odstawiamy na 10 minut, a potem smażymy chwilę na oleju, po czym podlewamy gotowana wodą i dusimy chwilę pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dusimy nadal do miękkości mięsa.
  2. 2.
    Ziemniaki kroimy na frytki i smażymy na oleju. Lub na rozgrzany olej wrzucamy gotowe mrożone frytki.
  3. 3.
    Sos – Czosnek przeciskamy przez praskę i łączymy z jogurtem i majonezem. Wymieszać.
  4. 4.
    Surówka –
    Kapustę zetrzeć na tarce lub poszatkować, posolić, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 15 minut.
    Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dodać do kapusty i wymieszać.
    Cebulę posiekać, dodać do surówki, skropić oliwą. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można posypać natką pietruszki.
  5. 5.
    Wszystko nałożyć na talerz, sos osobno do miseczki.

Domowa sharma – dodatkowe informacje

Sos i surówkę zrób wcześniej aby się przegryzły.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa przyprawa uniwersalna
Następny przepis: DOMOWA SZYNKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode