Domowa pasta/mus kokosowy

Domowa pasta/mus kokosowy

Zapraszamy do odkrycia smaku egzotycznych tropików w każdej łyżeczce z naszym przepisem na domową pastę/mus kokosowy. Wyrafinowany, delikatny, lecz wyrazisty smak kokosa zamknięty w aksamitnej konsystencji pasty może stać się gwiazdą wielu potraw i deserów. Nasz przepis jest prosty, a składniki są naturalne i dostępne, dzięki czemu każdy, kto lubi doznanienia kulinarnych, może cieszyć się mnóstwo pięknych doświadczeń smakowych. Pasta kokosowa to prawdziwe odkrycie dla osób szukających nowych pomysłów na pyszną, zdrową i oryginalną alternatywę dla tradycyjnych dodatków.

Składniki:

  • miąższ z dwóch orzechów kokosowych
  • jedna szklanka soku kokosowego
  • przydatne narzędzia:
  • jedna słomka do napojów
  • nóż
  • tłuczek do mięsa
  • blender

Domowa pasta/mus kokosowy – jak zrobić?

  1. Za pomocą noża, robimy nakłucie w jednej z „kropek” na orzechu. Wydrążoną dziurkę udrażniamy przez wbicie słomki do napojów, wyjmujemy słomkę i zlewamy do szklanki sok. Czynność powtarzamy przy następnych orzechach.
  2. Za pomocą tłuczka do mięsa rozłupujemy orzechy, wydrążamy miąższ.
  3. Sok z kokosa i wydrążone kawałki miąższu przekładamy do miski. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z tej porcji wychodzą 2 słoiczki po 250 ml, czasami więcej jeżeli orzechy są większe.

Porady – Domowa pasta/mus kokosowy – dodatkowe informacje

Z każdego kokosa zarówno sok, jak i miąższ musimy spróbować – czasem nie wygląda na zepsuty, dopiero w smaku można stwierdzić. Ja dodałam 250 ml soku, łącznie z obu kokosów, ze względu na pracę mojego blendera, jeżeli mamy mocny blender/robot kuchenny można wykorzystać wyłącznie sam miąższ, wtedy pasta będzie bardziej gęsta. Im dłużej blendujemy – tym więcej wytrąci się oleistej masy, którą warto wyłożyć na wierzch słoiczka, by zapezpieczyła resztę musu przed psuciem się.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DOMOWA NAPOLEONKA
Następny przepis: Domowa Pasta z Łososia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode