Domowa pasta/mus kokosowy
Zapraszamy do odkrycia smaku egzotycznych tropików w każdej łyżeczce z naszym przepisem na domową pastę/mus kokosowy. Wyrafinowany, delikatny, lecz wyrazisty smak kokosa zamknięty w aksamitnej konsystencji pasty może stać się gwiazdą wielu potraw i deserów. Nasz przepis jest prosty, a składniki są naturalne i dostępne, dzięki czemu każdy, kto lubi doznanienia kulinarnych, może cieszyć się mnóstwo pięknych doświadczeń smakowych. Pasta kokosowa to prawdziwe odkrycie dla osób szukających nowych pomysłów na pyszną, zdrową i oryginalną alternatywę dla tradycyjnych dodatków.
admin
Składniki:
- miąższ z dwóch orzechów kokosowych
- jedna szklanka soku kokosowego
- przydatne narzędzia:
- jedna słomka do napojów
- nóż
- tłuczek do mięsa
- blender
Domowa pasta/mus kokosowy – jak zrobić?
- Za pomocą noża, robimy nakłucie w jednej z „kropek” na orzechu. Wydrążoną dziurkę udrażniamy przez wbicie słomki do napojów, wyjmujemy słomkę i zlewamy do szklanki sok. Czynność powtarzamy przy następnych orzechach.
- Za pomocą tłuczka do mięsa rozłupujemy orzechy, wydrążamy miąższ.
- Sok z kokosa i wydrążone kawałki miąższu przekładamy do miski. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce. Z tej porcji wychodzą 2 słoiczki po 250 ml, czasami więcej jeżeli orzechy są większe.
Porady – Domowa pasta/mus kokosowy – dodatkowe informacje
Z każdego kokosa zarówno sok, jak i miąższ musimy spróbować – czasem nie wygląda na zepsuty, dopiero w smaku można stwierdzić. Ja dodałam 250 ml soku, łącznie z obu kokosów, ze względu na pracę mojego blendera, jeżeli mamy mocny blender/robot kuchenny można wykorzystać wyłącznie sam miąższ, wtedy pasta będzie bardziej gęsta. Im dłużej blendujemy – tym więcej wytrąci się oleistej masy, którą warto wyłożyć na wierzch słoiczka, by zapezpieczyła resztę musu przed psuciem się.