Domowa masa makowa z likierem Amaretto
Pozwól sobie na odrobinę luksusu w swoim domowym cukiernictwie, przygotowując samodzielnie masę makową z dodatkiem egzotycznego likieru Amaretto. Ten aromatyczny przepis będzie doskonałym dodatkiem do świątecznych ciast i deserów. Nuty gorzkich migdałów podkreślają smak słodkiego maku, dodając niezwykłości każdemu wypiekowi. Przepis na domowe Amaretto jest bardzo prosty, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika oryginalnych smaków. Chociaż domowa masa makowa z likierem Amaretto może wydawać się nietypowa, warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć swoich gości niebanalnym smakiem. Składniki są łatwo dostępne, a czas, który poświęcisz na jej przygotowanie, zostanie wynagrodzony unikalną, niepowtarzalną nutą smaku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 600 g suchego niebieskiego maku
- 300 g różnych bakalii: rodzynki, żurawina, figi, daktyle, suszone śliwki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki naturalnego miodu
- 2 duże jajka wiejskie
- 150 g masła
- 2 łyżki likieru Amaretto
Domowa masa makowa z likierem amaretto – jak zrobić?
- Suchy mak wsypujemy do głębokiego rondelka.
- Zalewamy mak zimną wodą, ok. 500 ml.
- Doprowadzamy do wrzenia, delikatnie prażymy do odparowania wody. Cały czas mieszamy, aby nie przypalić.
- Mak studzimy. A następnie 3 x mielimy.
- Przygotowujemy ulubione bakalie: żurawinę, rodzynki, daktyle, figi, suszone śliwki.
- Bakalie moczymy, albo we wrzątku lub rumie kilkanaście min. Odcedzamy. Jeśli w rumie – pozostawiamy, bez odlewania.
- W garnku rozgrzewamy masło, wsypujemy cukier.
- Wlewamy miód. Rozpuszczamy.
- Wsypujemy mak. Mieszamy.
- Dodajemy namoczone bakalie. Mieszamy.
- Wbijamy żółtka, szybko mieszamy. Przez chwilkę razem podgrzewamy całą masę.
- Studzimy masę.
- Z białek ubijamy sztywną pianę.
- Łączymy pianę z masą makową. Wlewamy likier Amaretto. Delikatnie mieszamy.
- Masą przekładamy dowolne ciasta, np drożdżową struclę. Smakuje także z dodatkiem makaronu lub do wigilijnej kutii czy paluszków.
- Smacznego 🙂
Słowa kluczowe: domowe amaretto, likier amaretto przepis
Porady – dodatkowe informacje
Podany czas jest, bez oczekiwania na studzenie.
Mak możemy zalać mlekiem. Mak wsypujemy zawsze do głębszego naczynia, bo podczas prażenia masa rośnie, a mak „podskakuje”.
Rodzynki moczymy w gorącej wodzie lub rumie, wtedy niepotrzebny aromat.
Najlepiej cukier, miód dodawać stopniowo, aby masy nie przesłodzić. W razie konieczności wlewamy sok z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa mielonka słoikowa
Następny przepis: Domowa musztarda z curry