Domowa łopatka z szynkowara
Przedstawiamy przepis na wyjątkowo aromatyczną i smaczną domową łopatkę z szynkowara. Wykorzystując starannie dobrane składniki i prawdziwe domowe sposoby, stworzymy krajową wędlinę przewyższającą smakiem gotowe produkty z supermarketu. Łopatka wieprzowa z szynkowara to znakomity dodatek do kanapek czy sałatek, który z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi. Własnoręcznie przygotowana, będzie nie tylko zdrowsza, ale również bardziej satysfakcjonująca. Na przygotowanie tej pysznej łopatki potrzebujesz szynkowara, który doskonale ułatwi cały proces. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na łopatkę z szynkowara i ciesz się domowym smakiem!
admin
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z łopatki
- pół szklanki wody
- łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki peklosoli
- szczypta gałki muszkatołowej
- świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka żelatyny
- dodatkowo:
- woreczek do szynkowara
- szynkowar
Domowa łopatka z szynkowara – jak zrobić?
- Mięso kroimy na plastry (ok. 2 cm) i tłuczemy tak żeby naruszyć strukturę mięsa. Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar (ja nie usuwałam wszystkiego tłuszczu bo u mnie lubią z tłuszczykiem)
- Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Wystudzoną wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę (ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.
- Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek i łyżeczkę żelatyny – dokładnie wymieszać.
- Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
- Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80-90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).
Domowa łopatka z szynkowara – dodatkowe informacje
Mam szynkowar o pojemności 2l, zaskoczyło mnie to że włożyłam 1,5 kg mięsa a wyjęłam 1,45 🙂 Można dodać ulubione przyprawy.