Domowa łopatka z szynkowara

Domowa łopatka z szynkowara

Przedstawiamy przepis na wyjątkowo aromatyczną i smaczną domową łopatkę z szynkowara. Wykorzystując starannie dobrane składniki i prawdziwe domowe sposoby, stworzymy krajową wędlinę przewyższającą smakiem gotowe produkty z supermarketu. Łopatka wieprzowa z szynkowara to znakomity dodatek do kanapek czy sałatek, który z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi. Własnoręcznie przygotowana, będzie nie tylko zdrowsza, ale również bardziej satysfakcjonująca. Na przygotowanie tej pysznej łopatki potrzebujesz szynkowara, który doskonale ułatwi cały proces. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów na łopatkę z szynkowara i ciesz się domowym smakiem!

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z łopatki
  • pół szklanki wody
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżeczki peklosoli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • świeżo zmielony pieprz
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka żelatyny
  • dodatkowo:
  • woreczek do szynkowara
  • szynkowar

Domowa łopatka z szynkowara – jak zrobić?

  1. Mięso kroimy na plastry (ok. 2 cm) i tłuczemy tak żeby naruszyć strukturę mięsa. Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar (ja nie usuwałam wszystkiego tłuszczu bo u mnie lubią z tłuszczykiem)
  2. Wodę zagotować z solą i cukrem, ostudzić. Wystudzoną wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę (ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.
  3. Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, majeranek i łyżeczkę żelatyny – dokładnie wymieszać.
  4. Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Włożyć do lodówki na 24 godziny.
  5. Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80-90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki. Nie mam termometru przy swoim dlatego zagotowałam wodę w garnku po czym zmniejszyłam ogień i włożyłam szynkowar (od dna odchodziły bąbelki).

Domowa łopatka z szynkowara – dodatkowe informacje

Mam szynkowar o pojemności 2l, zaskoczyło mnie to że włożyłam 1,5 kg mięsa a wyjęłam 1,45 🙂 Można dodać ulubione przyprawy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa kiełbasa swojska
Następny przepis: DOMOWA LAZANIA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode