DOMOWA LAZANIA
Domowa Lazania to smakowita i klasyczna receptura, którą można z łatwością przygotować w zaciszu swojej kuchni. Przepis na Lazanie to nieśmiertelna włoska klasyka, świetnie sprawdzi się jako smakowity obiad czy kolacja. Przepis ten łączy pyszny sos pomidorowy, aksamitny sos beszamelowy, soczyste mięso i warstwy makaronu lasagne. Każda porcja tej pysznej lazani to prawdziwa rozpusta dla kubków smakowych. Ten przepis online oraz na YouTube gwarantuje, że bez trudu nauczysz się krok po kroku, jak przygotować tę pyszną potrawę. Niezależnie od tego, czy jesteś nowicjuszem w kuchni, czy doświadczonym kucharzem, z pewnością pokochasz ten przepis na Domową Lazanię.
Piotr Zieliński
Składniki:
- LAZANIA I wersja:
- nadzienie:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała puszka pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- oregano, pieprz, sól
- makaron:
- 35 dkg mąki
- 1 jajko
- Ok.3/4 szklanki wody
- szczypta soli
- Sos beszamelowy:
- 1/2 masła
- mąki ok.7 dkg.
- mleka ok.0,5 l.
- 1 śmietana do sosów (1 szklanka)
- 1 żółtko
- Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- Ponadto potrzeba:
- 30 dkg twardego sera
- ==============================
- LAZANIA II wersja:
- (w 2 blaszkach 24×31 i 30×25)
- -1 op. makaronu w płatach-500 g.
- farsz mięsny:
- -1,5 kg. mięsa mielonego z szynki
- -trochę oleju do smażenia
- -5 średnich cebul
- -5 ząbków czosnku
- -1 puszka całych pomidorów-400 g.
- -2 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- sos beszamelowy:
- -200 g. masła
- -100 g. mąki
- -1/2 l. mleka
- -2 żółtka
- -1 śmietana 18 %-250 ml.
- sól, pieprz, szczypta chili w proszku
- oraz twardy ser- 300 g. (ja miałam tylko 150 g. w plasterkach)
Domowa lazania – jak zrobić?
- Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części. Wałkować na wielkość naczynia.
- Poszatkowaną cebulę zeszklić na oleju. Dodać mięso, podsmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, pomidory z puszki, przecier i przyprawy. Chwilę dusić.
- Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką. Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietaną, wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
- Naczynie natłuścić, ułożyć płat ciasta. Na niego chochelką sosu i rozsmarować. Na sos rozsypać 1/4 masy mięsnej. Posypać 1/4 startego serem i położyć następny płat ciasta. Postępować z następnymi warstwami tak samo. Na samej górze rozsmarować resztą sosu beszamelowego. Piec w 200 stopniach ok. 40 minut. Pokroić na części. Łopatką wyłożyć na talerz i polać keczupem.
- II wersja:
ciasto:
Pojedyncze płaty makaronu, podgotować ok. 1 minut z każdej strony. - Układać na tacce, lub blaszce, przekładając folią spożywczą, żeby się nie przykleiły.
- W rondlu na oleju, podsmażyć na złoto, pokrojoną cebulę. Dodać mięso i smażyć z 20 min.
- Z mięsa wybrać tłuszcz.
- Pomidory z puszki rozgnieść.
- Dodać do mięsa, sos pomidorowy, przecier, rozgnieciony czosnek, przyprawić, zagotować i odstawić.
- Masło roztopić, wsypać mąkę i energicznie rozmieszać trzepaczką.
- Dolewać mleko i mieszać. Rozmieszać żółtka ze śmietaną, wlać do sosu, wymieszać. Sos przyprawić, zagotować i odstawić.
- Płaty makaronu ułożyć w wysmarowanych blaszkach.
- Polać po 1/6 na każdą blaszkę sosu.
- Przykryć makaronem, posmarować sosem.
- Na sos, wyłożyć po 1/4 farszu mięsnego. Ułożyć ser w plasterkach, albo utarty.
- Wyłożyć resztę farszu.
- Ułożyć makaron i posmarować sosem.
- Piec w 175 stopniach ok. 45 minut.
- Podawać polane keczupem.
DOMOWA LAZANIA – dodatkowe informacje
Przepis do wersji I wykorzystałam z linku: lazania przepis youtube. II wersja, moja inspiracja.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa łopatka z szynkowara
Następny przepis: Domowa lemoniada