Domowa fasolka po bretońsku z wiejską kiełbasą
Czy można wyobrazić sobie coś lepszego na zdrowy, sycący i rozgrzewający obiad niż domową fasolkę po bretońsku z wiejską kiełbasą? Wiele rodzin w Polsce pokochało ten zasłużony specjał kuchni francuskiej za jego uniwersalność, prostotę i niesamowity smak. Ugotowany z starannością i według tradycyjnej receptury, z garmażeryjną kiełbasą dodającą pikantności, zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tej potrawy nie może zabraknąć na żadnym domowym stole, zwłaszcza podczas chłodnych, jesienno-zimowych dni. Składniki są łatwo dostępne, a efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 0,5 kg fasoli jaś
- laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 6-7 ziarenek pieprzu
- 3/4 płaskiej łyżki soli
Domowa fasolka po bretońsku z kiełbasą – jak zrobić?
- Wieczorem fasolkę opłukać, wsypać do garnka i zalać wodą. Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić, dodać koncentrat i wszystkie przyprawy. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju.
Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki.
Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie, czyli około 1,5 godziny.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Aby zagęścić fasolkę po bretońsku z wiejską kiełbasą należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki z kiełbasą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowa ciastolina
Następny przepis: Domowa golonka w słoikach