domowa chałwa sezamowa z orzechami
Domowa chałwa sezamowa z orzechami to wyjątkowe połączenie smaków, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika orientalnych słodyczy. Wykonana według tradycyjnego przepisu, pachnie egzotycznymi przyprawami i rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi orzechów, chałwa zyskuje na chrupkości, która stanowi doskonałe uzupełnienie kremowej konsystencji. Jest to świetna alternatywa dla przekąsek cukrowych, która dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko i zdrowe tłuszcze. Jeżeli jesteś fanem nuty sezamowej w słodyczach, ten domowy przepis na chałwę jest właśnie dla Ciebie.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 szklanka nasion sezamu
- 1 duża łyżka miodu
- garść orzechów np. włoskich
- szczypta soli
- ew. laska wanilii/ekstrakt waniliowy
Domowa chałwa sezamowa z orzechami – jak zrobić?
- Nasiona sezamu zmielić w elektrycznym młynku lub blenderze kielichowym. Przesypać do wąskiego, wysokiego naczynia.
- Dodać sól i miód. Zmiksować.
- Orzechy włoskie posiekać i dorzucić do sezamu. Ponownie zmiksować.
- Masę przełożyć do małej foremki i dobrze ugnieść.
domowa chałwa sezamowa z orzechami – dodatkowe informacje
Chałwę można jeść od razu, ale jeszcze lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.