domowa chałwa sezamowa z orzechami

domowa chałwa sezamowa z orzechami

Domowa chałwa sezamowa z orzechami to wyjątkowe połączenie smaków, które z pewnością zachwyci każdego miłośnika orientalnych słodyczy. Wykonana według tradycyjnego przepisu, pachnie egzotycznymi przyprawami i rozpływa się w ustach. Dzięki dodatkowi orzechów, chałwa zyskuje na chrupkości, która stanowi doskonałe uzupełnienie kremowej konsystencji. Jest to świetna alternatywa dla przekąsek cukrowych, która dostarcza cennych składników odżywczych, takich jak białko i zdrowe tłuszcze. Jeżeli jesteś fanem nuty sezamowej w słodyczach, ten domowy przepis na chałwę jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • 1 szklanka nasion sezamu
  • 1 duża łyżka miodu
  • garść orzechów np. włoskich
  • szczypta soli
  • ew. laska wanilii/ekstrakt waniliowy

Domowa chałwa sezamowa z orzechami – jak zrobić?

  1. Nasiona sezamu zmielić w elektrycznym młynku lub blenderze kielichowym. Przesypać do wąskiego, wysokiego naczynia.
  2. Dodać sól i miód. Zmiksować.
  3. Orzechy włoskie posiekać i dorzucić do sezamu. Ponownie zmiksować.
  4. Masę przełożyć do małej foremki i dobrze ugnieść.

domowa chałwa sezamowa z orzechami – dodatkowe informacje

Chałwę można jeść od razu, ale jeszcze lepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce przez kilka godzin.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa chałwa
Następny przepis: Domek z piernika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode