Domowa chałwa

Domowa chałwa

Jednym z najpopularniejszych deserów w kuchni wschodniej jest chałwa. Ta słodka przekąska, zazwyczaj składająca się z miodu, masła, mleka i orzechów, jest wyjątkowo łatwa do przygotowania w domowych warunkach i dzięki temu doczekała się swojego polskiego odpowiednika – chałwy waniliowej. W poniższym przepisie wykorzystuje się tradycyjne składniki, aby stworzyć ten przysmak domowej roboty. Smak chałwy jest niesamowicie bogaty i satysfakcjonujący, dzięki czemu jest idealna dla tych, którzy poszukują czegoś, co zaspokoi ich słodkie kubki smakowe. Oto przepis na domową chałwę, który pozwoli ci cieszyć się tym tradycyjnym przysmakiem we własnym domu.

Składniki:

  • – 3/4 szklanki ziarna sezamu
  • – 2-4 łyżek miodu

Domowa chałwa – jak zrobić?

  1. Sezam upraż na suchej patelni – pamiętaj by go nie spalić, bo chałwa będzie gorzka. Pozostaw sezam do ostygnięcia, a następnie zblenduj całość do konsystencji plasteliny.
  2. Przełóż masę do miski i powoli dolewaj miodu. Całość wymieszaj.
  3. Przełóż chałwę do foremek. Przed podaniem włóż chałwę do lodówki (na minimum godzinę).

Słowa kluczowe: chałwa waniliowa przepis, chałwa domowej roboty, chałwa domowa-przepis, chałwa domowa przepis, chałwa jak zrobic, chałwa jak zrobić, domowa chałwa, chałwa przepis

Domowa chałwa – dodatkowe informacje

Chałwę można zrobić również z ziaren słonecznika.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowa chałka z kruszonką bardzo maślana
Następny przepis: domowa chałwa sezamowa z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode