Domek z piernika

Domek z piernika

Domek z piernika to tradycyjna ozdoba świąteczna, którą często pojawia się na grudniowych stolach. Wykonywanie go to nie tylko smaczne, ale też twórcze zajęcie dla całej rodziny. Używanie szablonów to łatwy sposób na stworzenie pięknej chatki z piernika bez potrzeby doświadczenia w pieczeniu. W naszym przepisie znajdziesz nie tylko prosty sposób na ciasto na domek, ale również szablon, który pomoże ci stworzyć perfekcyjną konstrukcję. Ciekawym pomysłem może być też wykorzystanie różnych szablonów, by stworzyć unikalne chatki, które dodadzą uroku twoim świątecznym dekoracjom.

Składniki:

  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki kakao
  • Lukier królewski do ozdoby
  • Składniki:
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 białko
  • (zalecam podwoić porcję, aby na spokojnie wystarczyło ciasta i na dodatkowe pierniczki)
  • Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

Domek z piernika – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. 1.
    Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao.
  2. 2.
    Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj lekko mikserem. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej.
  3. 3.
    Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła.
  4. 4.
    Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy części naszego dowolnego domku. (Szablon na domek znajdziemy w internecie wpisując szablon na domek z piernika).

    Tutaj znajdziecie przeróżne szablony na domki.
    https://www.google.pl/search?q=szablon+n+adomek+z+piernika&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiI4KPoo7vXAhVJM5oKHXILC8YQsAQIJg&biw=1088&bih=496

  5. 5.
    Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być.
  6. 6.
    Z pozostałej części wycinamy duży krążek z ciasta, pieczemy jak wyżej. Ustawiamy na nim nasz złożony domek i ozdoby.
  7. 7.
    Dodatkowo wycinamy foremkami z resztek ciasta choineczki, bałwanki i renifera. Również pieczemy. Przed lukrowaniem pierniki studzimy.
  8. 8.
    Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.

    Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.
    Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę.

  9. 9.
    Sklejamy 4 części ścian domku za pomocą lukru. Zostawiam na godzinę do wyschnięcia.
  10. 10.
    Następnie przyklejam daszek.
  11. 11.
    Po wyschnięciu dekorujemy lukrem królewskim cały daszek oraz zdobimy boki domku robiąc okna, drzwi itp. ozdoby.
    Domek przyklejamy do podstawy okrągłej z piernika. Dookoła przyklejamy nasze ozdoby z ciastek choinki, bałwanka i renifera. Na koniec posypujemy wszystko cukrem pudrem, który imituje śnieg.

Porady – dodatkowe informacje

Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:

http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji

Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem.

Tutaj znajdziecie przeróżne szablony na domki.

https://www.google.pl/search?q=szablon+nadomek+z+piernika&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiI4KPoo7vXAhVJM5oKHXILC8YQsAQIJg&biw=1088&bih=496


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowa chałwa sezamowa z orzechami
Następny przepis: Domowa ćwikła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode