Domek z piernika
Składniki:
- 1/3 kostki masła
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki miodu
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 3-4 łyżki kakao
- Lukier królewski do ozdoby
- Składniki:
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 1 białko
- (zalecam podwoić porcję, aby na spokojnie wystarczyło ciasta i na dodatkowe pierniczki)
- Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji
Domek z piernika – jak zrobić? Sposób przygotowania:
-
1.
Masło rozpuść z miodem, cukrem, przyprawą do piernika i kakaem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy mieć jasne pierniki nie dodawaj kakao. -
2.
Po wystudzeniu dodaj sodę, jajka, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj lekko mikserem. Następnie przekładamy masę na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką masę. Czasami ciasto potrzebuje więcej mąki w zależności od gęstości ciasta więc można dodać 0,5 szklanki więcej. -
3.
Po wyrobieniu masy odstawiamy ją i przykrywamy na 30 minut aby odpoczęła. -
4.
Po 30 minutach rozwałkujemy na 0,5cm lub 1 cm i wykrawamy części naszego dowolnego domku. (Szablon na domek znajdziemy w internecie wpisując szablon na domek z piernika).Tutaj znajdziecie przeróżne szablony na domki.
https://www.google.pl/search?q=szablon+n+adomek+z+piernika&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiI4KPoo7vXAhVJM5oKHXILC8YQsAQIJg&biw=1088&bih=496 -
5.
Pieczemy w 160-180 stopniach przez 8-10 minut. Podczas wyjmowania wydają się jeszcze miękkie ale takie muszą być. -
6.
Z pozostałej części wycinamy duży krążek z ciasta, pieczemy jak wyżej. Ustawiamy na nim nasz złożony domek i ozdoby. -
7.
Dodatkowo wycinamy foremkami z resztek ciasta choineczki, bałwanki i renifera. Również pieczemy. Przed lukrowaniem pierniki studzimy. -
8.
Wsyp do miski 1 szklankę cukru pudru, białko i sok z cytryny. Miksuj na najwyższych obrotach przez 5 minut, stopniowo dodając resztę cukru pudru. W ten sposób dostosuj sobie potrzebną gęstość lukru do dekoracji.Po ubiciu lukru sprawdzamy gęstość, jeśli jest zbyt rzadki dodaj troszkę cukru pudru.
Tak przygotowany lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie kółeczka do napisów lub gdy masz nowy rękaw odetnij minimalnie końcówkę. -
9.
Sklejamy 4 części ścian domku za pomocą lukru. Zostawiam na godzinę do wyschnięcia. -
10.
Następnie przyklejam daszek. -
11.
Po wyschnięciu dekorujemy lukrem królewskim cały daszek oraz zdobimy boki domku robiąc okna, drzwi itp. ozdoby.
Domek przyklejamy do podstawy okrągłej z piernika. Dookoła przyklejamy nasze ozdoby z ciastek choinki, bałwanka i renifera. Na koniec posypujemy wszystko cukrem pudrem, który imituje śnieg.
Porady – dodatkowe informacje
Tutaj znajdziesz dokładny opis jak zrobić lukier:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/lukier-krolewski-do-dekoracji
Można sobie również poradzić w inny sposób jeśli nie mamy rękawa cukierniczego to kup dużą strzykawkę i ją napełnij lukrem.
Tutaj znajdziecie przeróżne szablony na domki.
https://www.google.pl/search?q=szablon+nadomek+z+piernika&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiI4KPoo7vXAhVJM5oKHXILC8YQsAQIJg&biw=1088&bih=496
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: domowa chałwa sezamowa z orzechami
Następny przepis: Domowa ćwikła